19.04.2024 21:27 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Нардепи Вінник, Тимчук та Кривенко законодавчо вводять обмеження свободи слова. Журналістам, що пишуть про АТО, загрожуватиме 3 роки тюрми

В Україні пропонують карати за «інформаційне сприяння тероризму» трьома роками тюрми. Відповідні зміни до Кримінального кодексу містить законопроект №2050а щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції, підготовлений депутатами від фракцій «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка».

Відповідальність наступає у тому числі за поширення та зберігання інформації, яка може бути по трактована як «ідеологія тероризму».

«Жоден законодавчий акт не містить пояснення, що таке «ідеологія тероризму». На практиці під цим можуть розуміти будь-які критичні дописи на адресу влади. Правоохоронні органи у разі необхідності наполягатимуть на тому, що певна інформація могла спонукати до насильства», – розповів юрист Віталій Дудін.

За його словами, в законі також передбачено відповідальність за «виправдання тероризму». Сюди відноситься, зокрема, поширення відомостей про розташування військових та їх «морально-психологічний стан». Більше того, відповідальність загрожуватиме за поширення інформації про «стан виконання робіт підприємствами оборонно-промислового комплексу». «Відповідно до цього закону, надавати будь-яку оцінку діям влади на фронті буде неможливо. Викриття корупції у сфері «оборонки» теж стане забороненим, адже коментарі на цю тему стосуватимуться «стану виконання робіт» оборонними підприємствами», – зазначає юрист.

Авторами законопроекту є Іван Вінник («БПП»), Дмитро Тимчук і Вадим Кривенко («НФ»). Народний депутат  Вінник наголошує, що інформація про розташування військ є таємною і не може бути оприлюднена, але «вона через соціальні мережі набуває широкого розголосу». «Зрозуміло, що така інформація використовується нашим ворогом», – цитує депутата прес-служба «БПП».

На думку Дудіна, такі обмеження свободи слова не є обґрунтованими без запровадження воєнного стану. За словами юриста,  у 2013 році аналогічну ініціативу пропонував регіонал Віталій Журавський. Його законопроект №2219а передбачав кримінал за «пропаганду і поширення ідеології тероризму». Тоді різку критику в медійному середовищі викликала пропозиція цього депутата запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-06-2015 19:19 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100