18.04.2024 20:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Балога критикує спроби наділити президента правом розпускати місцеві ради

«Як виявилося, децентралізація — це не виборність керівника поліції, не ліквідація обласних і районних державних адміністрацій, а дискусія довкола питання щодо надання Президенту права розпускати місцеві ради. Навіть не уявляю, як це співвідноситься з принципом незалежності місцевого самоврядування, який декларується владою на кожному кроці», — пише на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук народний депутат Віктор Балога, повідомляє sprotiv.org.

На думку політика, «про такі повноваження не міг мріяти навіть Янукович. Лише уявіть собі, що було б під час Майдану з місцевими радами західних областей, якби попередній президент мав таку можливість. Я вже не кажу про те, що з такими речами в Мукачеві та в Одесі у свій час грався Президент Кучма».

«Через це, немає значення, яке прізвище Глави держави, якщо у нього руки чешуться. Але, знаю одне – які б плани не будували собі кулуарні архітектори нової Конституції, ні парламент, ні народ України такі „реформи“ не підтримають. Таке враження, що життя нікого нічому так і не навчило», – впевнений Балога.

У робочій групі Конституційної комісії з децентралізації обговорюють можливість надання права президенту розпускати орган місцевого самоврядування за поданням «урядника».

Про це член комісії, народний депутат від фракції «Народний фронт» Леонід Ємець повідомив, коментуючи пропозиції до нової редакції Конституції.

«Державний урядник, який вбачає порушення Конституції України в роботі органів місцевого самоврядування, може направляти президентові звернення чи подання про те, що мають бути перевибори органу самоврядування», — розповів він.

Ємець пояснив, що президент може розпустити орган самоврядування, призначити тимчасового виконувача обов'язків державного урядника на цей період – не більше року, і після цього мають відбутися вибори.

За словами депутата, навколо цієї позиції зараз іде дискусія. «Тому говорити про те, що вона остаточна, поки рано. Така пропозиція є, вона розглядається», — зазначив Ємець.

При цьому він наголосив, що положення законопроекту про внесення змін до Основного закону в частині повноважень органів влади повинні бути в рамках передбаченою Конституцією парламентсько-президентської республіки.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-06-2015 8:32 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100