29.03.2024 00:32 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У Реанімаційному пакеті реформ вимагають від Порошенка змінити склад нелегитимної ЦВК часів Януковича. Заява

У червні 2015 року минув рік після закінчення строку повноважень 12 з 15 членів Центральної виборчої комісії, яких було призначено на посади у 2007 році, повідомляє sprotiv.org.

Проте, відповідні члени ЦВК все ще продовжують здійснювати повноваження і, більше того, беруть участь в організації проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205. Така практика породжує не лише сумніви у легітимності вищого органу адміністрування виборчого процесу, але і ставить під питання легітимність виборів, проведення яких забезпечує ЦВК у її нинішньому складі. Особливої актуальності ця проблема набуває в контексті підготовки до майбутніх місцевих виборів, які проводитимуться 25 жовтня 2015 року.

Про це повідомили в прес-службі спільноти експертів та громадських активістів Реанімаційний пакет реформ.

Спільнота вважає, що практика здійснення повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, у тому числі й Центральною виборчою комісією, після завершення строку таких повноважень не має нічого спільного ні з демократичними стандартами, ні з усталеною практикою країн Європи.

У зв’язку з цим після завершення виборчого процесу з проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205, президенту України варто було б виконати свій конституційний обов’язок як гаранта Конституції України та внести на розгляд Верховної Ради України кандидатури 12 членів ЦВК, строк повноважень яких закінчився. Призначення нових членів ЦВК на посади парламентом має завершитись якомога раніше, але, у будь-якому випадку, до початку перебігу виборчого процесу з місцевих виборів. Це дозволило б підвищити їх легітимність в очах громадян та європейської спільноти.

З метою запобігання виникненню аналогічних проблем у майбутньому, до Закону “Про Центральну виборчу комісію” необхідно якнайшвидше внести зміни, які встановлюватимуть граничний строк здійснення членами ЦВК своїх повноважень після завершення строку їх перебування на посадах. Зокрема, варто передбачити, що члени ЦВК здійснюють свої повноваження не більш ніж 60 днів після завершення строку їх повноважень. Це дозволило б забезпечити своєчасність виконання главою держави і законодавчим органом своїх конституційних повноважень щодо формування складу ЦВК.

Організації, які входять до Реанімаційного пакету реформ, вважають, що з метою посилення незалежності ЦВК, при призначенні нових членів цього органу мають враховуватись не лише політичні та вузькопартійні інтереси, але й інтереси громадськості. Практика включення до складу органів адміністрування виборчого процесу представників громадськості існує у ряді країн Європи.

Реанімаційний пакет реформ вважає, що найбільш гідним кандидатом на призначення на посаду члена ЦВК від громадськості є Радченко Євген Володимирович – головний експерт Реанімаційного пакету реформ з питань виборчого законодавства. У березні 2014 року він був запропонований до складу ЦВК Радою Майдану. Євген Радченко має 20-річний досвід роботи реформування виборчого законодавства та спостереження за виборами, брав активну участь у підготовці основних законопроектів з питань виборів, у тому числі проекту Виборчого кодексу України (був одним із його співавторів), позитивно оціненого Венеціанською комісією, проекту Закону про місцеві вибори за відкритими партійними списками (реєстр. № 2831-2) та багатьох інших законодавчих ініціатив. Радченко Є.В. має досвід роботи в міжнародних організаціях (Венеціанська комісія, ОБСЄ, Міжнародна фундація виборчих систем тощо) в якості експерта з питань виборів.

Реанімаційний пакет реформ звертається до президента України з наступними пропозиціями:

1) невідкладно внести на розгляд Верховної Ради України кандидатури на посади 12 членів Центральної виборчої комісії, строк повноважень який завершився у червні 2014 року;

2) врахувати при внесенні кандидатур до складу ЦВК кандидатуру головного експерта Реанімаційного пакету реформ з питань виборів Радченка Євгена Володимировича.

Організації, які входять до Реанімаційного Пакету Реформ, закликають Верховну Раду України:

1) забезпечити призначення 12 членів ЦВК за поданням Президента України невідкладно, але у будь-якому випадку не пізніше початку виборчого процесу з чергових місцевих виборів, які проводитимуться 25 жовтня 2015 року;

2) забезпечити підготовку та прийняття змін до Закону “Про Центральну виборчу комісію”, які б передбачали можливість продовження строку повноважень членів ЦВК не більш ніж на 60 днів з дня строку завершення таких повноважень.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 22-07-2015 15:09 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Комментарии запрещены.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100