29.03.2024 16:47 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Зрада. Україна через рішення уряду Яценюка про імпорт електроенергії з РФ втратила понад півмільярда

Недовироблення електроенергії вітчизняними АЕС у зв'язку з урядовим рішенням про імпорт з РФ обійшлася Україні — держоператору «Енергоатом» — втратою мінімум 500 млн гривень.

Про це у статті у газеті «Дзеркало тижня» пишуть Ганна Люта і Ігор Маскалевич, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Як наголошується, ще 184 млн гривень становить недоотриманий прибуток через більш низькі тарифи на продаж е/е в Крим, а не українським промисловим споживачам.

«Аварійний виліт навіть одного блоку (а вони неминучі) різко б'є по стійкості єдиної енергосистеми країни. Але фактично блоки АЕС все-таки брали участь у регулюванні потужності, періодично розвантажуючись», — пишуть автори.

Ось як прокоментував ситуацію Сергій Тараканов, заступник директора з модернізації НАЕК «Енергоатом»: «Так, це підвищений знос. Так, розвантажувати атом шкідливо, неефективно і просто нерозумно. Але іншого варіанту просто не було. За участь у регулюванні (на відміну від ТЕС і гідроенергетиків) атомники не отримали ні копійки.

Навесні, коли почали виводити блоки в ремонт, очікували, що ситуація зміниться, і що залишилися в роботі блоки АЕС можна буде не розвантажувати. Заодно це дозволило б теплоелектростанціям накопичити вугілля на зиму.

Але балансові та системні обмеження для атомної генерації зберігалися все літо і частково осінь. При цьому вони дивним чином збігалися з обсягом імпорту електроенергії. І не маневрової, а базової, зауважте, електроенергії. З Росії».

В даному випадку з атомниками повністю згодна і теплова генерація, видачу якої стали обмежувати в догоду імпорту електроенергії з РФ.

Тим не менше Міністерство енергетики та вугільної промисловості тільки в жовтні 2015-го призупинило імпорт російської електроенергії, і то із застереженням — «до появи необхідності». Яка у міністерства — не у енергосистеми — з'явилася з відключенням Криму від енергосистеми України.

За десять місяців поставки електроенергії з території України в АР Крим склали майже 4,5 млрд кВт·год. А імпорт російської — близько 2 млрд кВт·год.

Тараканов зазначив: «Недовиробіток українських АЕС за той же період за балансових обмежень, які встановлював регулятор, склав 1,9 млрд кВт·год. Одночасно вже восени обмежували і видачу ТЕС».

Простіше кажучи, цю ж енергію цілком могли виробити і вітчизняні генеруючі компанії. Але цією схемою навіть хваляться.

Нещодавно міністр Демчишин оптимістично інформував співгромадян, що «за десять місяців на постачання електроенергії в Крим Україна (точніше, „Укрінтеренерго“ — авт.) заробила близько 300 млн грн».

«Українська державна компанія „Енергоатом“ від такого ефективного менеджменту втратила близько 800 млн гривень, — запевняє Тараканов. — В результаті Україна втратила тільки в грошовому еквіваленті 500 млн гривень. Згадуємо ази початкової школи. Російська електроенергія обходилася „Укрінтеренерго“ за ціною 67 коп. (за нинішнім курсом НБУ). Якщо б закуповували у вітчизняних атомників — 42 коп., тобто в півтора рази дешевше».

До липня 2015-го Крим платив нам по 83 коп. за кіловат-годину, з серпня — по 1,1 грн. Проте для українського промислового споживача тарифи вище — 1,18 грн.

Якщо врахувати, що Україна постачала у Крим вдвічі більше, ніж купувала у РФ, то можна підрахувати втрати: 8 коп. помножити на 2,3 млрд кВт·год, вироблених в Україні. Разом — 184 млн грн недоотриманого прибутку, підраховують журналісти.

Фахівець також нагадує про те, що окуповані росіянами Крим і частина Донбасу не платять за електроенергію, внаслідок чого почали накопичуватися нові борги ДП «Енергоринок» перед енергогенеруючими компаніями.

«Сьогодні цей борг „Енергоринку“ перед „Енергоатомом“ досяг 10 млрд гривень, з яких 4,7 млрд — за час війни. Ці майже 5 млрд гривень фактично вийняли з кишені державної атомної енергогенеруючої компанії, поставляючи безоплатну електроенергію окупантам», — упевнений Тарганів.

«Цікаво, що Петро Порошенко тиждень тому звернувся до лідерів європейських країн з проханням не знімати санкції з РФ — країни-агресора, незважаючи на економічні збитки, які несе ЄС. Ми ж, жертви агресора, терпимо збитки, продовжуючи співпрацю з ним...» — резюмує Люта.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-12-2015 18:59 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100