19.03.2024 09:20 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Приватбанк. Новітні шахрайські схеми

Як тебе не любити, Приватбанку мій…

Хтось сказав, що ця історія навмисно сталася в близькому до мене колі, щоб я, як журналіст, міг ознайомити з нею інших і вберегти від подібних афер. Можливо.

Отже, приступимо до описання. Вам телефонують на мобільник, представляються службою безпеки Приватбанку і повідомляють про необхідність поновити порушену базу, щоб завтра ви змогли отримати зарплату на свою картку (можливі варіанти). Як розумна людина, ви посилаєте невідомих йти лісом. Кидаєте трубку. Через хвилину вас викликає керівник вашої установи і каже, що вам телефонують на міський телефон установи з банку. Ви підходите і чуєте той же голос з погрозою проблем по банківським справам. Від вас вимагають відповідати на виклик мобільного. Ви берете мобільний. А далі схема вже не стандартна. З того боку просять підтвердити, зверніть увагу, не повідомити, а підтвердити ваші дані. І називають абсолютно все, що може бути відомо банку про вас. І навіть більше. Вже не йдеться про телефони, ФІО, адресу проживання. Повідомляють скільки ви отримали на картку останнім часом. Де і скільки з картки знімали. CVV-код і навіть пін-код! Вони. Вам. Ви у зрозумілому шоці. Користуючись цим, під дуже заумні і психологічно вивірені тексти вас спонукають продиктувати цифри, що прийдуть зараз на ваш телефон у СМС-ці. Все.

З цього моменту ви більше їм не цікаві. Шахраї, а це саме вони, відкривають у системі Приват24 акаунт на ваше ім’я, якого у вас ніколи в житті не було, бо ви не знаєте навіть як включається комп’ютер. На тому акаунті у вас крім зарплатної відкрита ще і кредитна карта. Вам її нав’язав примусово банк. Ви ніколи не користувалися нею, вона лежить у шафі в не розпечатаному конверті. Але в Приват24 вона працює. Шахраї піднімають на ній ліміт кредиту на досить солідну суму з трьома нулями, перекидають ці кошти з вашої кредитної на вашу зарплатну картку і переводять ці гроші «кудись в інтернет». Через платіжну систему, яка належить… тому ж Привату. Помітивши дивні СМС-ки, ви кидаєте все і прибігаєте в найближче відділення Приватбанку з проханням заблокувати рахунок. Тут лісом посилають вже вас. Варіанти: «Я тут одна, а вас багато», «Зараз обід» і.т.і. Вам пропонують телефонувати у службу 3700, але та не спрацьовує. Хвилин 20 вашої боротьби з працівниками банку коштують вам саме ту шокову суму з трьома нулями. Переказ коштів всередині системи відбувається якраз під час ваших безплідних вимог. Коли картку заблоковано, вам залишається тільки узнати, що ви тільки що взяли великий кредит і маєте його швиденько повернути, аби не нараховувалися проценти. Далі стандартний джентльменський набір: заява в поліцію, зустріч з працівниками підрозділу боротьби з кіберзлочинністю. Пошуки порад в Інтернеті. Гнівні листи-скарги в Національний банк на Приватбанк, копії в сам Приватбанк і т.і.

Слідчий в поліції зараз не має повноважень відкривати кримінальну справу. Це має протягом доби зробити прокурор. Ясна річ, що цього не відбувається. Банк на вашу скаргу відповідає, що відповідати на вашу скаргу не буде, бо вона в письмовій формі і вони не вірять, що її написали саме ви. Нацбанк, як наглядовий над банками за законом орган, ігнорує ваше звернення. Він вирішує глобальні справи. Кіберполіція припускає, що за такою схемою можна спрацювати тільки за участі працівників самого банку. Співчуває. Підтримує. Але в них в самих проблеми – скорочення, атестація…

Зрозумівши, що ви один на цьому святі життя, розшукуєте гроші на суму «вашого» боргу і несете її в банк, щоб не нарватися ще й на відсотки. Маєте час до ннадцятого числа. Добре, якщо зробите це набагато швидше, бо… Ви внесли в банк гроші і просите довідку, що вже не боргуєте. Вам кажуть «добре, але завтра, система має провернутися». Завтра довідки нема. Нема її і після завтра. І після після. Вам кажуть, що банк має на це три дні.

Наполегливо продовжуєте і отримуєте довідку… на шостий день. Якщо б ви внесли «борг» того самого ннадцятого числа, ще б влетіли й на відсотки через затримку. Нічого страшного, кажуть банківські, ми б вам ті відсотки повернули… (без коментарів). І ще про довідку. Там не написано, що той самий кредит вами погашено. Там написано, що на такий-то момент у вас нема боргу перед банком. Тобто, винайшовши черговий шахрайський ноу-хау, хтось може зарядити вас на, наприклад, відсотки, що несподівано і дивно виникнуть внаслідок якоїсь новітньої схеми «розводу»?

Пішли далі. Сильно налякані, ви мрієте розірвати будь-які стосунки з банком. Не мрійте. Зарплату вам окремо ніхто видавати не буде. Тоді хочете позакривати всі інші нав’язані картки, крім зарплатної? Аби в когось не було спокус? І це непросто. Відкривши вже свій справжній, а не фейковий акаунт в Приват24, ви помічаєте, що незважаючи на запевнення Привату, що кредитна картка деактивована, вона там діюча. Є пункт меню «Подати заявку на закриття карти». Подаємо заявку. Виявляється, що там на рахунку на кілька гривень більше, ніж сума погашеного кредиту. Щоб закрити картку, цю решту треба кудись перевести. Пропонуються три готові варіанти: на благодійність, на іншу картку і в подарунок банку. Вгадайте з трьох разів, який з цих варіантів спрацьовує. Так, подарунок банку. Інші два викликають повідомлення «система тимчасово не працює». Конєц комєдіі? Занавєс?

Ще ні. Ще окремо про шахраїв. Є підозра у змові із шахраями не лише працівників банку. Тут було задіяно ще й систему мобільного зв’язку МТС. Шахраї якимось чином змогли зробити несанкціоновану власником телефонного номера переадресацію дзвінків. Пам’ятаєте, коли треба було подзвонити на приватівський номер 3700 для заблокування картки? Там така система, що ти телефонуєш, робот кладе трубку і передзвонює тобі на твій номер сам. Так от, ці зворотні дзвінки вже переадресовувалися на телефони шахраїв. До власника картки вони вже не доходили. Ваш телефон був під хакерським контролем.

Підведемо підсумки, поки підсумки не підвели нас. Резюме:

Тримайте активними тільки ті банківські карти, якими реально користуєтеся. Закривайте нав’язані кредитні карти. Максимально контролюйте всі дії банку відносно вас всіма доступними методами. Не соромтеся і не комплексуйте перед наглістю банківських працівників. Регулярно змінюйте пін-коди і паролі. Слідкуйте за переадресаціями вашого телефонного номера. Ніколи, увага, ніколи не розмовляйте телефоном з банком! Просіть телефонного «банківського працівника» назвати свій логін в системі. Кажіть, що зайдете в банк особисто.

Ми всі заручники новітніх технологій. Від ліфту, літака і комп’ютера атомної електростанції до банкомату. Важко жити в постійній підозрі. Але навчившись правильно реагувати на можливі ІТ-загрози, можна вберегтися від новітньої параної.

Хай щастить!

Олександр Герешко, фейсбук, БанкІск

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-01-2016 15:13 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100