28.03.2024 19:23 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

З 1 березня розслідування справ Майдану може зупинитись, — адвокати Небесної сотні. Подробиці

 

Управління спецрозслідувань ГПУ, яке веде слідство у справах Майдану, може припинити свою роботу з 1 березня 2016 року.

Про це сказали «Голосу Америки» представники Адвокатської дорадчої групи, яка представляє інтереси родичів загиблих, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Як пояснили адвокати, це пов’язано з набранням чинності Закону про Державне бюро розслідувань, який передбачає втрату слідчих функцій органами прокуратури. Відтак спецпідрозділ ГПУ, який був створений за наполяганням родин і спеціалізується на справах Майдану, не зможе надалі розслідувати ці справи.

«Якщо це станеться 1 березня, слідство буде паралізоване», – заявив виконавчий директор Адвокатської дорадчої групи Тарас Гаталяк.

Як додав правозахисник, Державне бюро розслідувань, безумовно, потрібне. Але законодавці не передбачили певних небезпек та «побічних ефектів».

«Хотіли як краще, а вийшло як завжди», – сказав адвокат Небесної сотні Павло Дикань. За його словами, «Закон про ДБР підклав міну під розслідування справ Майдану. Бо відповідно до Закону, з 1 березня усі справи мають бути передані в Державне бюро розслідувань. Слідчі змушені будуть кинути розслідування і зайнятись переатестацією в ДБР. Це виб’є з колії слідство і знову надовго його загальмує», – застеріг Дикань.

Адвокати Небесної сотні закликали терміново прийняти зміни до Закону про Державне бюро розслідувань, а поки дію цього Закону відкласти.

Представники Адвокатської дорадчої групи скаржаться також на відсутність забезпечення роботи слідчих, які розслідують справи Майдану.

«Вони фактично там як в кам’яному віці працюють», – сказав Павло Дикань. За його словами, Управління спецрозслідувань досі не має комп’ютерів, не кажучи про техніку для проведення експертиз.

«30 слідчих зараз дали в штат; техніки як не було, так і немає», – додає Тарас Гаталяк.

Як стверджують правники, брак технічного забезпечення – одна з основних причин, чому так довго йде розслідування. Адвокати Небесної сотні критикують владу за байдужість до потреб слідства і, натомість, спроби піаритись на його досягненнях.

«Що дратує і заважає – що будь-які досягнення слідства підлаштовуються під певні події і використовуються політиками. І це найбільша претензія до очільників і прокуратури, і держави: як піаритися на цьому, то вони перші, а як реально допомогти, починаючи з матеріального забезпечення і закінчуючи технічним забезпеченням слідства, – то цього фактично нема», – заявив адвокат Небесної сотні Павло Дикань.

Управління спецрозслідувань при ГПУ було створене наприкінці 2014 року як єдиний центр розслідування усіх злочинів, скоєних силовиками під час Майдану. До цього слідство велося розрізненими відомствами і не рухалося з мертвої точки.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 15-02-2016 7:06 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100