29.03.2024 09:56 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Арешт поплічника олігарха-втікача Курченка несе загрозу для ватажка Опоблоку Юрія Бойка

Boiko Yurii13

Голосіївський суд Києва 14 червня 2016 року постановив затримати на два місяці Андрія Кошеля, колишнього топ-менеджера Східно-Європейської паливно енергетична компанії (СЄПЕК), яка належить одіозному олігарху Сергію Курченку.

Для того, щоби вийти під заставу, йому доведеться викласти ₴200 млн, розовіли у прес-службі Генеральної прокуратури України (ГПУ), повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Кошеля затримали на україно-польському кордон 12 червня. Генпрокуратура звинувачує його у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, а також у створенні злочинної організації.

ГПУ зібрала достатньо доказів, щоби підозрювати участь Андрія Кошеля у «злочинній організації, підконтрольній Януковичу, з березня 2010 року по теперішній час», повідомив у залі суду слідчий у справі Кулик К.Г. За його словами, Кошель співпрацював із посадовими особами ДК Газ України, НАК Нафтогаз України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, аукціонних комітетів облдержадміністрацій. «Внаслідок його незаконних дій, – заявив Кулик, – Загальна шкода державі сягнула ₴2,196 млрд».

Спостерігачі на паливному ринку розповіли журналістам, що СЄПЕК за часів правління президента-втікача Віктора Януковича отримувала надприбутки від продажу скрапленого газу. За словами директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, схема СЄПЕК використовувала недосконалість законодавства, яке передбачає постачання населенню скрапленого газу в балонах. Ділові партнери Курченка вирішили збільшити споживання скрапленого газу населенням. Зараз весь обсяг споживання цього пального, яке потребують мешканці негазифікованих населених пунктів, складає до 4 тис. тон на місяць. За часів Курченка цей показник зріс під 30 тис. т/міс., відзначив Куюн.

Отримані таким чином надлишки скрапленого газу структури Курченка продавали на комерційних аукціонах, розповів директор науково-технічного центру Психея Сергій Сапегін. За його словами, різниця в ціні складала три-чотири рази, тож у компаній Курченка утворювався необґрунтований додатковий прибуток. «Це, по-перше, дозволяло СЄПЕК отримувати неправомірну вигоду. По-друге, вони могли знижувати ціни до рівня, який інші компанії витримувати не могли. Інші учасники ринку змушені були йти „на поклон“ до Курченка та працювати на його умовах», – пояснив Сапегін.

Описані схеми будувалися на «широкому та довгому ланцюгу корумпованих чиновників», підкреслив Куюн. «Починаючи з місцевих чиновників, які підписували заявки на завищені обсяги споживання газу населенням, і закінчуючи рівнем віце-прем’єрів і міністрів», — зазначив він.

Народний депутат (БПП) Сергій Лещенко заявив НВ Бізнес, що на його переконання, ціллю розслідування ГПУ є лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко, віце-прем’єр-міністр в уряді Януковича, оскільки саме він тоді відповідав за цю галузь і не міг не знати про схеми Курченка. «Наскільки мені відомо, це провадження щодо Бойка, але чому Генпрокуратура не береться за нього самого – для мене це загадка», – висловив здивування Лещенко. Він зазначив, що ГПУ більше року розслідує справу про придбання для потреб населення скрапленого газу, який насправді Курченко продавав промисловим підприємствам.

«Подання на арешт Бойка було підготовлено ще рік тому слідчим на прізвище Лупу. Провадження також стосувалося заступників губернаторів кількох областей, бо вони подавали неправдиві відомості про начебто різке збільшення у населення потреб у скрапленому газі», — розповів Лещенко.

Народний обранець висловив сумніви, що Генпрокуратура візьметься за Бойка. «Його недоторканість гарантована „віденським пактом Порошенка-Фірташа“, – каже Лещенко. І голоси Опозиційного блоку в критичний момент допомагають владі. Думаю, що це провадження залишиться на середній ланці і до Бойка справа не дійде», — підсумував народний депутат.

Його сумніви поділяє і головний й редактор журналу НафтоРинок Олександр Сіренко. «Навряд чи Генпрокуратура зможе доказати провину Кошеля, у нього ж було три роки, щоби знищити докази», – зазначив він. За його словами, вкрай необхідно, щоби у «справі Курченка» за ґрати потрапив хоча би один, щоби це стало попередженням усім іншим.

Олександр Колодій, прес-секретар Юрія Бойка, повідомив журналістам, що зв’язатися з колишнім віце-прем’єр-міністром сьогодні не має можливості.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-06-2016 19:59 | Кількість переглядів 2174 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100