18.04.2024 05:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Обвинувачені у справах Майдану беркутівці досі працюють в Авакова. Подробиці

vznaete berkut1

 

За словами представників парламентського комітету із питань протидії корупції, жоден обвинувачений у справах Євромайдану досі не потрапив за ґрати, повідомляє sprotiv.org.

Колишніх правоохоронців звільняють від кримінальної відповідальності і замінюють її на випробувальний термін. На засіданні у профільному комітеті мали заслухати очільників силових відомств, однак ті не прийшли, приславши замість себе заступників. А керівництво Генеральної прокуратури Юрія Луценка узагалі обмежилось відпискою.

На засідання парламентського комітету з питань протидії корупції запросили очільників силових відомств, аби ті розповіли про хід розслідування майданівських справ. Однак із СБУ та Нацполіції прислали заступників, а ГПУ взагалі обмежилась листом. Нардепи обурені такими діями, але не здивовані. Мовляв, навіть ті з обвинувачених, проти кого вже були винесені вироки, зараз не покарані. Зокрема, міліціонерів, які на лютому морозі знущалися із нинішнього нардепа Михайла Гаврилюка, просто звільнили із органів, на волі – і «тітушки».

Окрім того, у судах є і справи щодо кількох керівників міліцейських підрозділів, але імена тих, хто давав їм накази, досі з‘ясовують.

«На судах їх намагаються зробити винними у перевищенні службових повноважень. А це карається трьома роками. Та, наприклад, справу по Шаповалу розглядають півтора роки. За законом Савченко його уже повинні відпустити», – обурюється потерпілий під час подій на Євромайдані Олександр Тимошенко.

У свою чергу, адвокати родичів загиблих скаржаться: за два роки розслідування тих подій так і немає ясності. Дві справи щодо розгону і побиття студентів 30 листопада 2013 року досі не об‘єднані в одне провадження. А справа по одному із командирів «Беркута», який керував бійцями 1 грудня на Банковій, у суді уже рік, однак слухання так і не розпочалися. По убивству Сергія Нігояна жодній особі не винесли навіть підозри. І лише один більш-менш розслідуваний епізод – події біля колонади стадіону «Динамо», коли «беркутівці» скидали із неї активістів.

Родичі загиблих ж не розуміють, чому слідчі не допитують цінних свідків.

«Є ГПУ, СБУ і МВС. Усі вони працюють якось самі по собі, невідомо для кого, за принципом розділяй і владарюй», – переконана дружина героя Небесної сотні Тамара Швець.

Ба більше. За словами адвокатів, частина колишніх «беркутівців» досі працює в органах. Наприклад, заступник колишнього очільника київського «Беркуту» Сергія Косюка – Андрій Дедюк.

«Він обвинувачений, справа проти нього вже слухається у суді, були неодноразові спроби прокуратури хоча б відсторонити його від роботи. Поліція чинить протидії, зафіксовані у письмовому вигляді», – розповіла адвокат родичів героїв Небесної сотні Євгенія Закревська.

Та на усі закиди заступник голови Нацполіції Костянтин Бушуєв лише знизує плечима. Мовляв, спочатку йому самому потрібно розібратись, чому так відбувається.Загалом у розстрілах учасників Майдану брали участь 23 співробітники спецроти «Беркут», справи щодо п‘яти із них нині перебувають у судах.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-11-2016 17:52 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100