19.03.2024 11:47 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Беркут» бив журналістів на #Майдан, щоб завадити їх роботі, – висновок Генпрокуратури. Документ

zhurn-Maidan1

 

У листопаді 2013 року під час протестних подій в Києві на Майдані співробітники підрозділу «Беркут» свідомо били журналістів з метою не дозволити їм фото- та відеофіксацію подій. Генпрокуратура збирає дані про постраждалих журналістів на Майдані та потребує фото- і відеодоказів побиття співробітників ЗМІ.

Про це ідеться у листі Генпрокуратури до Національної спілки журналістів України (НСЖУ), повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«ПМОП «Беркут», перевищуючи службові повноваження, із застосуванням насильства, погроз його застосування, застосуванням спеціальних засобів, зокрема кийків ПР та Томфа, а також шляхом застосування до присутніх осіб болісних , і таких, що ображають особисту гідність дій, невстановленими співробітниками ПМОП «Беркут» відтіснили від Монументу Незалежності та прилеглої території, внаслідок таких дій, на даний час встановлено, що більш як 80 особам спричинено фізичний біль та тілесні ушкодження…», – зазначається в листі.

Також Генпрокуратура повідомляє, що в ході досудового розслідування допитані співробітники ПМОП «Беркут» заперечили застосування заходів фізичного впливу і нібито не знають, хто проявляв там насильство (представники якого підрозділу).

У ГПУ визнають, що для уникнення опізнання і кримінальної відповідальності, спецпризначенці на Майдані використовували «підшоломники як маску для обличчя».

«В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що під час вказаних подій на Майдані Незалежності, з метою подальшого висвітлення інформації про події, здійснювалося  фотографування та відеозапис окремими журналістами. Однак, співробітниками ПМОП «Беркут», з метою недопущення фіксації журналістам подій, що відбувалися на Майдані Незалежності та вулиці Хрещатик, а також причетних до цих подій співробітників «Беркуту», чинилися перешкоди у професійній діяльності, незважаючи на пред’явлення журналістами редакційних посвідчень», – зазначається в листі Генпрокуратури.

Також відомство повідомляє, що воно збирає дані про постраждалих журналістів на Майдані та потребує фото- і відеодоказів побиття співробітників ЗМІ. Досудове розслідування  здійснюється управлінням спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України.

zhurn-Maidan2

За даними аналітичного звіту НСЖУ за період листопад-грудень 2013 року було побито 73, а у січні 2014р. – 103 вітчизняних і іноземних журналіста.

Жоден беркутовець не покараний. Багато міліцейських злочинців були відпущені судами і зараз переховуються у Росії.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-02-2017 13:07 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100