29.03.2024 10:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Нові держуправлінці, які заробляють на корпоративному рейдерстві, — Андерс Аслунд про головну проблему України

Kononenko Igor3

Києву загрожують не старі олігархи, а нові державні управлінці, зокрема такі, як Ігор Кононенко, і не тільки він.

Таку точку зору висловив шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд, повідомляє sprotiv.org.

На думку Аслунда, у період з 2013-го по 2016-й олігархи в Україні багато втратили, разом з частиною свого впливу, як на економіку, так і на пресу. Навіть багатство Ахметова, за даними Forbes, скоротилося приблизно на 85% до $ 2,9 млрд., Приблизно така ж ситуація й у інших — втрата двох третин свого капіталу. Війна на сході і дерегуляція завдали їм великої шкоди.

«Тому нинішня проблема України — все ж не старі олігархи, а державні управлінці, в основному з парламенту, але також і з адміністрації президента. Вони заробляють не на приватних, а на державних підприємствах, і корпоративному рейдерстві, завдяки контролю над прокуратурою, судами та СБУ», — повідомив Аслунд у своєму блозі для видання «Новое время».

Найкращими «ліками» в цій ситуації, на думку науковця, має стати скасування Генеральної прокуратури, що абсолютно невиправдана і покриває вимагання. Слід створити справжню прокуратуру. А також довести до кінця судову реформу.

«Можна сказати, що дерегуляція загалом відбулася. Головними кроками стали уніфікація цін на енергоносії і скасування всіх видів субсидій в бюджеті. ProZorro також є життєво важливим елементом реформ. Що необхідно прямо зараз, так це реформування держслужби. Що стосується антимонопольних комітетів, то в справі поліпшення регулювання економіки вони не дуже ефективні по всьому колишньому Радянському Союзу. В основному ці органи працюють заради контролю над цінами, їх краще всього скасувати. Це не панацея», — повідомив він.

Аслунд також порівняв події в Україні із тими, що відбувались і відбуваються в Росії, Казахстані, Латвії.

«У Росії Путін з поплічниками фактично змінили олігархів, зберігши ту ж структуру. У Казахстані президент Назарбаєв узурпував багатство олігархів на благо своєї сім'ї. У Латвії олігархи були розорені і втратили політичну владу в період фінансової кризи 2008—2009 років — демократія перемогла. Щось подібне відбувається зараз в Україні», — підсумував він.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-03-2017 20:53 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100