28.03.2024 23:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У багатьох країнах світу режим в Україні назвали би диктатурою, — політолог

Слід уточнити, що слід розуміти під диктатурою – одноосібну владу президента чи його домінування в політичній системі, оскільки не секрет, що фактичні повноваження глави української держави значно ширші за те, що записано в нашій Конституції. Так політолог Петро Олещук у коментарі журналістам оцінив заяву заступника Георгія Туки про те, що в країні потрібно встановити диктатуру, оскільки нинішній політичний устрій не може вивести країну з кризи. Про це повідомляє Український інформаційний портал.

«Президент має найбільшу фракцію в парламенті, фактично його ставленик – прем’єр-міністр. Президент має контроль над більшістю міністерств, а інший суб’єкт коаліції – «Народний фронт», сильно залежить від Порошенка, його оточення і працює фактично в єдності з БПП. Сильний вплив президента і на правоохоронну систему. Генпрокурор – кум Порошенка і зайняв це крісло за його протекцією», – підкреслив політолог.

За його словами, існує низка механізмів, через які президент впливає і на місцеві влади.

«Крім того, існують військово-цивільні адміністрації, які дають змогу Президенту повністю контролювати всю місцеву вертикаль влади у прифронтовій зоні та скасовувати існування місцевого самоврядування», – зауважив експерт.

На його переконання, ситуація загалом така, що повноважень як формальних, так і неформальних у президента Порошенка більш ніж достатньо.

«У багатьох країнах світу той режим, який існує у нас, могли б назвати диктатурою», – запевнив Олещук.

«Нинішній лад повністю суперечить ідеї «стримувань і противаг», яка закладена в Конституції більшості європейських і північноамериканських держав», – висловив думку фахівець.

«При цьому ефективність влади залишає багато питань. Що заважає наводити лад у державних структурах, боротися з корупцією? Відсутність законодавства чи брак політичної волі? Президент має серйозний вплив на правоохоронні органи. Що заважає за допомогою цього важеля дати суспільству відповідь на питання, пов’язані з найбільш резонансними злочинами, що скоєні в Україні за останні роки?», – зазначив політолог.

Також він висловив переконання, що сама по собі диктатура нічого не вирішить.

«У нас є певна міфологізація понять у тому сенсі, що демократія – завжди безлад, а диктатура – порядок. Це не так. Диктатура в більшості країн – такий же безлад, але за який ніхто відповідальності не несе. У цьому й відмінність. Сила влади залежить не від того, чи є вона диктаторською, а від того, наскільки відлагоджений державний механізм і як кожен його елемент виконує свої функції», – підсумував фахівець.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-06-2017 17:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100