19.03.2024 06:19 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Жахливі кадри: окупанти катують та страчують українських солдатів. 4 фото. 18+

За час війни на Донбасі правозахисникам вдалося зафіксувати 95 страт, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це розповіли правозахисники громадської організації «Мирний берег», які займаються пошуком зниклих безвісти.

Згідно з доповіддю організації, з 95 страчених 50 були цивільними. 63 людини загинули від вогнепальних поранень, 18 — від тортур. Серед убитих — 84 чоловіки та 11 жінок.

За словами правозахисників, 49 страт скоїли бойовики «ДНР», а ще 30 – «ЛНР». Винуватців загибелі п'ятьох людей встановити не вдалося.

Як зазначають автори доповіді, у війську окупанта є підрозділи, які принципово не беруть полонених. Вони вбивають їх після затримання, іноді перед вбивством катуючи і проводячи по-звірячому допити (16 загиблих). Нерідко вбивці хваляться «досягненнями» в соцмережах і в тематичних інтернет-ресурсах, куди може зайти кожен, навіть дитина.

Правозахисники готували доповідь більш ніж півроку. Їм вдалося зібрати фото і відео-докази, опитати свідків і провести власні розслідування.

Вони впевнені, що зібрані матеріали послужать додатковими доказами міжнародних злочинів, які сталися в Україні, для Міжнародного кримінального суду.

"Україна і світ повинні знати і розуміти, що підвішувати живу людину за ноги і здирати з неї шкіру, як з барана, свердлити жінці-волонтеру колінні чашечки, розбивати кінцівки пальців молотком, відрізати їх, використовувати затриманих, як саперів, пускаючи через мінні поля — неприпустимо ", — підкреслила Катерина Віжевська, заступник голови організації.

У документі сказано, що витягання очей, «гра в руську рулетку», розстріли і тортури стали звичними розвагами для представників проросійських бойовиків на Донбасі.

Солдат W2863

 

5 вересня 2014 року бойовики захопили солдата W2863 живим. Однак, розвідгрупа бойовиків відрізнялася тим, що не брала нікого в полон. Чоловікові розпороли живіт, проте він не помер. Його вирішили добити пострілом в голову.

Автори доповіді називають керівником і виконавцем тортур і вбивства командира ДШРГ «Русич» Мільчакова («Серб»). Крім цього, вони підозрюють, що до злочинів причетні житель Норвегії Петровський Ян Ігорович («Слов'ян»), Полехин Павло Володимирович («Угольок») з Луганщини і Віталій Орлов (Віскас) з Броварів.

Михайло Слісенко

Водій 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Михайло Слісенко потрапив в засідку 5 вересня 2014 року на трасі Щастя — Металіст в районі села Кольорові Піски на Луганщині.

Чоловіка утримували в комендатурі обласного військового комісаріату. Його катували через те, що він був «айдарівцем». Як стверджують двоє свідків, Михайло Слісенко не витримав тортур на допиті і помер 7 вересня 2014.

Автори доповіді підозрюють в його вбивстві бойовиків диверсійно-штурмової розвідгрупи «Патріот» Смолянкіна Іоанна Анатолійовича, Кисельова Віталія Вікторовича і бойовиків батальйону «Зоря» Чернишова Євгенія ( «Колобок»), чоловіка на прізвисько «Льотчик».

Масовий розстріл

 

Увечері 5 вересня 2014 року воєнні ВСУ потрапили в засідку. За словами свідків, бойовики відкрили вогонь і вимагали скласти зброю. Українські військові закликали бойовиків не стріляти через те, що у них був важко поранений. В результаті, четверо опинилися в полоні.

Свідки чули розпорядження надіти чорні пакети на голови полонених і вести на опорний пункт «Дамба». Захоплених знайшли в місці масового поховання 4 червня 2015 біля села Крута Гора. Їх розстріляли.

Одним з учасників вбивств може бути Анатолій Агєєв з російського Бєлгорода, який на момент злочину був у роті спеціального призначення «Мангуст», що входила до складу батальйону «Зоря». А також інших бойовиків батальйону: Крайова Михайла з Москви, Іванова Михайла з Казані і росіянина на прізвисько «Граніт».

За словами керівника проекту Геннадія Щербака, Анатолій Агєєв сам скинув відеозапис.

«Всіх, кого на відео поклали, їм голови обушком (обушок, бойова гиря — ред.) пробили. Потім ще і зверху пострибали», — цитує Анатолія Агєєва громадський слідчий.

Олексій Кудрявцев

14 липня 2014 року бойовики «ДНР» зняли Олексія Кудрявцева з рейсового автобуса, який слідував в Артемівськ. Там чоловік проходив службу в батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення.

Увечері в інтернеті з'явилося відео його допиту. За словами батька Кудрявцева Миколи, ймовірно, що Олексій на записі був під дією психотропних речовин, тому що у нього не було звичного дефекту мови. Батько впевнений, що його синові довелося зізнаватися у злочинах, яких він не скоював.

В кінці відеозапису командир загону самооборони Горлівки Ігор Безлер ( «Біс») заявив, що вбив чоловіка.

З Олексія зняли скальп та просвердлили ноги. Бойовик по кличці «Саха» повідомив іншим полоненим, що Олексія застрелили.

Анастасія Зеленська, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-06-2017 13:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100