29.03.2024 09:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Freedom House: через тиск українські журналісти уникають критичних тем

 

Директор представництва Freedom House в Україні Метью Шааф вважає, що політичний та економічний тиск змушує українських журналістів уникати критичних тем, повідомляє sprotiv.org.

Про це він заявив під час дискусії «Загрози свободі слова в Україні» 2 березня 2018 року, інформує прес-служба Національної спілки журналістів.

За словами Шаафа, в Україні фіксуються загрози щодо стану свободи слова. Це і фізичне насильство проти журналістів, прояви агресії та напади на представників ЗМІ та редакції, і економічний або політичний тиск.

«Політичний і економічний тиск на журналістів і ЗМІ змушують їх уникати вибору тих чи інших „критичних“ тем. Влада обмежила свободу слова в Україні нібито під приводом національної безпеки. Але це більше політичні дії. Намагання посилити контроль в інтернет-просторі ми розцінюємо як посилення цензури», — сказав він.

У свою чергу, заступник голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Бенджамін Моро відзначив, що в полі уваги місії також перебувають свобода слова та права журналістів.

Одним з важливих акцентів у звітах місії є діяльність сайту «Миротворець», який оприлюднив персональні дані багатьох представників медіа.

«Ми спілкувалися з десятками журналістів, чиї дані було оприлюднено на цьому сайті. Така ситуація є порушенням права на приватність і презумпції невинуватості, оскільки людей назвали злочинцями. Хотілося б ще раз закликати поліцію провести дієве розслідування щодо діяльності цього сайту», – зазначив Моро.

Також, за його словами, представників місії тривожить кількість нападів на представників журналістської професії, факти штурму, обшуків редакцій, тиску на медіа.

«Часто під час таких випадків присутні представники правоохоронних органів, але вони ніяк не реагують. До того ж, за даними потерпілих, кримінальні провадження навіть не відкриваються», – сказав експерт.

Він закликав журналістів, які стикаються із протиправними діями, подавати інформацію про це представникам місії.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-03-2018 21:17 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100