25.04.2024 10:45 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В Україну прийшов грип-убивця: в Америці від нього загинуло 80 тисяч осіб

 

В Україну прийшов грип, який у минулому році в Америці забрав 80 тисяч життів.

Фахівці кажуть, що він особливо небезпечний для людей похилого віку, — повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«Зараз у нас превалює грип H3N2 або „Сінгапур“. У минулому році в Америці від нього загинуло 80 тисяч осіб, переважно люди похилого віку», — розповіла завідувачка відділом респіраторних та вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

За її словами, лікарі чекали саме на цей вірус, тому наші громадяни прищеплювалися і від цього штаму."В Америці у минулому році використали вакцину, куди «Сінгапур» не увійшов, оскільки там чекали на грип «Гонконг» (або пташиний грип). Тому стільки жертв. Нам у минулому році пощастило, у нас циркулював «Брістоль», і рівень захворюваності був невисокий. Цього року треба бути особливо уважним літнім людям, не займатися самолікуванням, а звертатися до лікаря. Також треба бути уважними до маленьких дітей, особливо ослаблених. Якщо у дитини висока температура, то лікар обов'язково має її оглянути", — каже Мироненко.

Також в Україні вже виявили грип «Мічиган» (різновид свинячого грипу), який має дуже короткий інкубаційний період, тому дуже швидко поширюється."Він циркулював у нас у 2009 році і викликав пандемію грипу. Дорослі зараз мають до нього імунітет, а от маленькі діти — ні, тому цей штам для них небезпечний. Зараз у реанімації лежала маленька дитина, у неї виявили вірус «Мічиган». Дитина видужала", — зазначила Мироненко.

До групи ризику входять люди, які страждають на ожиріння, діабет, бронхіальну астму, а також вагітні. Всі ці штами відносяться до грипу групи А. Для них характерні такі ускладнення, як трахеїти, бронхіти і пневмонії. Особливо небезпечними є пневмонії. За словами Алли Мироненко, вони бувають двох видів — вторинні і первинні.

«Вторинна пневмонія — це коли людина хворіла на грип, потім їй полегшало, а потім знову піднялася температура і приєдналася грибкова пневмонія. Її можна лікувати антибіотиками. А ось первинна пневмонія спричинена саме вірусом грипу. Вона протікає дуже стрімко, судини стають ламкими, відбувається крововилив у легені, і такі випадки можуть закінчитися дуже сумно», — попереджає фахівець.

За даними МОЗ, зараз епідпоріг щодо грипу в Україні перевищено на 1,8%. Найгірша ситуація у Харківській області, там поріг перевищено на 23%. На другому місці Київська, Житомирська та Сумська області — тут перевищення становить 12%. Хоча лікарі кажуть, що поки ситуація в більшості областей із грипом не критична, так що ще можна встигнути вакцинуватися. Що стосується ліків, то в цьому році вони стали ще дорожчими. Якщо вірити Держстату, то за 11 місяців ціни на всі препарати зросли на 6%.

Лікарі радять, якщо ви захворіли на ГРВІ або грип, то обов'язково залишайтеся вдома. «Не треба водити дітей до садка, до школи, самим ходити в офіс. Через вас потім може злягти половина працівників», — пояснив сімейний лікар із Харкова Віктор Назаренко.

«Якщо комусь подобається, то можна і часник носити з собою, і лимон їсти. Вони не зашкодять, але якщо ви підхопите вірус, то часник його вже не зупинить. Марлева пов'язка на вулиці теж безглузда, бо за низьких температур вірус гине. Маска корисна у громадському транспорті та у приміщеннях. Але її треба часто міняти», — попереджає Віктор Назаренко.

Також лікар радить зволожувати повітря у приміщеннях і регулярно провітрювати кімнати.

«Сухе і тепле повітря лише сприяє циркуляції вірусу», — каже фахівець.

Він рекомендує придбати в аптеці сольовий спрей і частіше бризкати. Якщо ви захворіли і піднялася температура, то обов'язково звертайтеся до лікаря, це стосується як маленьких дітей, так і дорослих, і літніх людей.

Алла Мироненко рекомендує відмовитися від масових заходів найближчим часом. «На першому місці за поширенням грипу та ГРВІ стоїть школа, на другому — масові заходи. Зараз почнуться новорічні вистави, ялинки. Але саме там можна легко заразитися, тому подумайте», — зазначила фахівець.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-12-2018 22:32 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100