19.04.2024 23:09 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У Верховні Раді «стерли» народного депутата Дмитра Тимчука, коли він був ще живим. 2 фото. Розслідування

Зі вчорашнього ранку його ім'я не фігурує в електронних протоколах, списку фракції Народний фронт. Тобто народний депутат перестав існувати в одну мить. І справа не в смерті Дмитра.

О 10 ранку народні депутати реєструються в сесійній залі. Для неї необхідно лише вставити свою картку і система автоматично вважає депутата присутнім. В протоколі електронної реєстрації вказується повний список фракцій, а навпроти кожного депутата — «присутній» або «відсутній». Цей протокол є на сайті парламенту. Нагадаю, станом на 10.00 Дмитро ще живий. Але в списку фракції Народний фронт його немає. За попередній день, 18 червня, він є. 19 — зник.

Так само його немає і в протоколі письмової реєстрації, яка є більш правдивою.

А все занадто легко — замість справжніх протоколів, на сайті підкореговані. Але Ґуґл зберігає все. У кеші.

І виявилось нескладно знайти справжні протоколи. Де Дмитро не просто ще є в списку Народного фронту, а й за даними електронної реєстрації — ПРИСУТНІЙ у сесійній залі о 10.00, коли фізично він перебував у себе вдома.

Пояснити цю «чистку» теж можна легко. Адже більшість народних депутатів прогулює засідання Верховної Ради. Аби зібрати кворум, необхідно, щоб в системі було 226 карток. Тому вранці черговий по кожній фракції бере у працівників Апарату Верховної Ради картки своїх колег цілими стосами і розтавляє за годину-40 хвилин до початку засідання. І таким чином в залі може бути фактично присутніми 50 нардепів, а за даними реєстрації — понад 300.

Та ж ситуація сталася і у середу. Депутатів було обмаль, аби не зірвати кворум, поставили картки відсутніх депутатів. Зокрема, зареєстрованою виявилася і картка Дмитра Тимчука. Я не можу стверджувати, що він прогуляв. Він один із тих небагатьох народних депутатів, які постійно відвідують засідання, голосують та не проголюють. То він міг мати об'єктивні причини не прийти в той день.

Але його картка стала прикриттям прогулів майже усієї фракції. Дисципліна одна з найголовніших проблем українського парламенту. Хтось очевидно змусив працівників Апарату ВР підробить ці протоколи. Але одна справа написати йому «відсутній», інша — взагалі видалити, коли про смерть щетнічого не відомо. І, не є секретом, усі держустанови в Україні дуже бюрократичні, Верховна Рада не є виключенням. То взяти і просто за бажанням прибрати депутата зі списків неможливо. Навіть в такій жахливій ситуації треба паперові підтвердження.

Сьогодні вранці за якимось дивним збігом обставин, поки я йшла до Верховної Ради, зустріла її голову Андрій Парубій. Пояснила ситуацію. Чому так сталося Парубій каже, що не знає. Картка Дмитра вранці була, він це підтвердив. Народний фронт міг попросити зняти картку з реєстрації. Втім зняти, не означає прибрати взагалі. Але принаймні голова парламенту обіцяв з'ясувати, що сталося. І чому протоколи різні.

В будь-якому разі за такі випадки треба карати. За 5 років так і не було вирішено проблеми з дисципліною та кнопкодавством. Як результат — подібні «чистки» протоколів.

Petro Bodnar Ігор Когут Рух ЧЕСНО Yulia Reshitko Olexandr Salizhenkoможе ви знаєте, як таке могло статися? І наскільки це поширена ситуація — корегувати протоколи?

За допомогу дякую Олексій Годзенко (Oleksii Hodzenko)

 

 

 

Анастасія Кримова, фейсбук, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-06-2019 9:34 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100