20.04.2024 17:40 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Розкрито корупційну схему, за якою компанія Ахметова заробляє щороку мільярди

Монополізувавши у свій час більшість ТЕС України та маючи свою людину – Сергія Тітенка — у Національній комісії регулювання електроенергетики, Рінат Ахметов створив для своєї компанії ДТЕК унікальні умови існування. Поки НКРЕ тримала тарифи фіксованими, електростанції ДТЕК збільшували тарифи, як їм було вигідно.

«ТЕС заробляє в два рази більше, ніж виробляє електроенергії. І цей дисбаланс зберігається у нас останні 5 років так точно»,  — розказав журналістам нинішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Це призвело до того, що державні електростанції стали збитковими.

«Вони працювали собі у збиток і, виробляючи майже 50%, 2013 рік оператор закінчив з чистим збитком у 4,6 мільярди гривень, зробивши 84 мільярдів кіловат-годин», — пояснила Ольга Кошарна, експерт із електроенергетики.

За підрахунками експертів, ДТЕК отримувала з бюджету близько двох мільярдів доларів щорічно.

Проте без електроенергії ДТЕК Україна вижити не зможе. «Без них жити Україні в електроенергетиці неможливо, тому що вони становлять у тепловій генерації 70%, а у всій генерації приблизно 29%», — пояснив Дмитро Вовк.

Коли ж на Донбасі почалася війна, компанія Ахметова вирішила не втрачати можливості збагатитися. Дві ТЕС — Зуєвська та Старобешівська – виробляли електроенергію, яку споживали терористи.

Проте рахунок ДТЕК виставила українському уряду.

За словами Дмитра Вовка, комісія прийняла постанову, згідно з якою «Енергоринок» був зобов'язаний припинити оплату на території, підконтрольній бойовикам.

Реакцією на постанову стало звернення ДТЕК до суду з вимогою виплатити 200 мільйонів гривень.

«Київський окружний суд, потім Донецький окружний суд зробили постанову, згідно з якою скасовували нашу постанову і дозволили таким чином „Енергоринку“ заплатити „Донбасенерго“ компанії ДТЕК», — розповів голова Національній комісії регулювання електроенергетики.

Отримати гроші компанії завадили правоохоронці. Проте, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, ДТЕК винна державі близько 600 мільйонів гривень.

Незрозуміло, чому держава досі не звернулася з позовом до суду. Подейкують, що це завдяки одному з радників прем'єр-міністра Арсенія Яценюка – одіозному Сергію Тітенку. Вважають, що він лобіює інтереси Ріната Ахметова, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 19-03-2015 22:08 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100