19.04.2024 07:59 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Автор слогану «Вона» буде судитися з Тимошенко

voni obiciaut1Директор київської арт-студії Олена Петрова, що придумала для Тимошенко знамениту рекламу «Вона», розповіла з чого почалася її співпраця з прем'єром і за що вона ображена на БЮТ до такої міри, що навіть готова йти відстоювати свої авторські права до суду, пише газета «Сегодня».

«У серпні на нас вийшов Віктор Уколов (креативний директор штабу БЮТ, фігурант «педофільского» скандалу. — Авт.). Уколов запропонував прийняти участь в розробці передвиборної реклами для Тимошенко. На все про все у нас пішли три дні. Ми запропонували відмовитися від використання в рекламі образу Тимошенко, придумали слоган «Вони балакають, Вона працює», хотіли, аби реклама Юлі з'явилася за два місяці до виборів — коли від Януковича, Яценюка і інших люди вже втомляться. Коли йшли в штаб БЮТ на Тургеневську — дуже хвилювалися. Я навіть думала, як одягнутися, яку зробити зачіску. Тимошенко нам дуже сподобалася, ми вийшли окриленими. Суму, яку нам заплатять за рекламу, ми з Уколовим не обговорювали — точніше, він виражався дуже розмито і сказав, що якщо наша ідея підійде, він із задоволенням віддасть нам «розміщення». У розумінні рекламістів це означає, що нам дають гроші на розміщення всієї реклами, ми торгуємося з тими, хто здає в оренду щити під рекламу, аби розмістити її дешевше, і різницю залишаємо собі. За нашими підрахунками, могло вийти $50-100 тисяч", — розповідає Олена.

Далі, за її словами, сталося несподіване. «Через тиждень після нашої презентації реклами в штабі Тимошенко — а нам обіцяли подзвонити, якщо ми підійдемо — я бачу на вулицях наші розтяжки «Смороду балакають, Вона працює» і інші варіації — їх вони придумали самі. Я списалася з Уколовим — він мені відповів, що, мовляв, ми вам заплатимо за слоган $500. У результаті, правда, він дав нам тисячу. І тут же попросив розвинути рекламу далі. Ми погодилися. По-перше, тоді ми ще розраховували запрацювати, по-друге — у той час Уколов ще не писав всюди, що рекламу «Вона» придумав Турчинов».

Друга порція слоганів від студії Олени Петрової була така: «Вони відповідають за «базар», Вона — за ринок», «Вони наповнюють кишені, Вона — бюджет» і так далі. «Ми відправили свої пропозиції до штабу, але відповіді не отримали, — згадує Олена. — Замість цього на вулицях з'явилася реклама про шахтарів, які із зарплатами, шельф, який повернули державі... Може, з точки зору підручників по піару, це і правильно: кандидата треба хвалити. Але коли в країні, яка практично на дні кризи, починають хвалити прем'єра — це швидше злить, чим залучає».

За словами Олени, до подальшого креативу штабу Тимошенко вони стосунки не мають — ні до ТігрЮлі (хоча теж придумали свій варіант цього звіра), ні до слоганів «Вона — це Україна»."Ця реклама вже була невдалою. До того ж нею перегодували. Пам'ятаю, одного дня Тимошенко сказала таку фразу про Януковича — чим гірше товар, тим більше реклами. І буквально того вечора ж на Youtube виклали сюжет: камера рухається вподовж дороги, де один за одним стоять білборди з Тимошенко і постійно прокручується її фраза «чим гірше товар, тим більше реклами»", — говорить Олена Петрова.

Сухий залишок нашого спілкування такий: у Олени немає претензій до Тимошенко, вона навіть не розраховує отримати гідний гонорар за свою роботу. «Я лише хочу, аби Уколов перестав розповідати, що рекламу Тимошенко придумав Турчинов, а Турчинов — що це насправді зробила сама Тимошенко. Я хочу, аби він офіційно заявив, що слоган «Вони балакають, Вона працює» придумала «Студія Олени Петрової». У нас є документ про авторські права і ми готові відстояти їх в суді. Знаєте, це навіть смішно, коли розповідають, ніби прем'єр-міністр сама собі придумує рекламу».

Сам Віктор Уколов в середу був «поза зоною досяжності», проте на своєму блозі на «Українській правді» він так написав про авторів кампанії Тимошенко: «Найцікавішим є походження слогану «Вони заважають, вона працює», в якого, якщо вірити ІНТЕРНЕТ-ЗМІ, є десятки батьків. Тим часом вельми скромні гонорари за пропозицію тексту отримали два агентства — «Студія Олени Петрової» і «Фабрика Брендів». Пропозиція Олени Петрової виглядала так: «Базікають багато, працює один». Далі, як пише Уколов, вже на Туровській в процесі мозкового штурму виник цілий перелік слоганів. «В результаті обговорення цих пропозицій у присутності Тимошенко і виникла оригінальна формула «Вони заважають, вона працює». Якщо я не помиляюся, першим її сформулював Олександр Турчинов. Але я вдячний цим рекламним агентствам, адже без них мозковий штурм пішов би зовсім в іншому напрямі».

Зараз Олена Петрова зайнялася розробкою дизайну презервативів із слоганами «Вона працює» і «Українку врятують здорові». «Останнє — це переспівавши реклами Арсенія Яценюка, а в першому слогані Вона можна розуміти, як «гумка» або як «жінка» — кому як подобається. Зазвичай, коли жінка бере на себе ініціативу, говорять: «Вона працює». Ми навіть знайшли людину, яка готова була випустити презервативи з нашим дизайном, але потім порахував, що маленьку партію виробляти невигідно, а велику людина не захотіла. З нашого боку це не помста — просто хочемо заробити грошей».

До речі, за словами рекламщиці, особливого напливу клієнтів після реклами «Вона» у них не стало. «Вся річ у тому, що на період виборів багато бізнесменів залишають країну, і потім ще пару місяців сидять за кордоном, поки все устаканиться. Так було в 2004 році, так відбувається і зараз».

 

Юлія Зарицька

 

Читайте також у рубриці «Брехня Тимошенко»:

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 19-02-2010 11:27 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100