28.03.2024 20:34 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Регіоналам кортить штрафувати блогерів та ''Українську правду''?

Завтра Рада розгляне законопроект 6603 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи державної реєстрації інформаційних агентств. За безневинною назвою – ініціатива уряду Азарова, яка скоро може круто змінити життя інтернет-видань та блогерів.

Законопроект вводить штрафи для «незареєстрованих інформагентств». При цьому, за діючим законом про інформагентства, агенцією можна назвати будь-кого, в чию діяльність входять «збирання, обробка, творення, зберігання, підготовка інформації до поширення, випуск та розповсюдження інформаційної продукції».

Що це означає на практиці? Що завтра на порозі «Української правди» або блогера Олени Білозерської з'явиться людина з податкової або з Мін'юсту, яка скаже:

— Друзі, у мене для вас три новини: 1) я вас вважаю інформаційним агентством, 2) ви – незареєстроване інформагентство, 3) з вас штраф: цього разу – 2 з половиною тисячі, наступного разу готуйте 5 тисяч.

На завтра ж стоїть і законопроект 7011 – про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» щодо удосконалення державної реєстрації друкованих засобів масової інформації ". Це дітище Мін'юсту, назву якому підбирали з іронією, – він насправді не вдосконалює, а ускладнює процедуру реєстрації газет та журналів.

Закони припадали пилюкою в Раді майже рік. Хто саме підштовхує їх зараз – за 3 дні до канікул, – я встановити не зміг. Обидва законопроекти відхилені Комітетом свободи слова, і тоді – до честі депутатів – за це голосували разом і влада, і опозиція. З моїх розмов з колегами бачу, що обидві ідеї не особливо популярні навіть у Партії регіонів. Але остаточного рішення, як Чечетову завтра махати рукою, у влади, схоже, поки немає.

Ми багато говоримо про те, що Інтернет має стати «висотою, яку не можна здати». Маємо рідкісний випадок прямої, лобової атаки на Мережу. Завтра – один з тих стратегічних боїв, які не можемо проігнорувати.

P.S. На сайті ВР щойно з'явився оновлений розклад на тиждень – обидва законопроект з нього зникли:). Рідкісний прояв здорового глузду можемо вважати спільним здобутком всіх, хто впродовж дня бив на сполох – як в Раді, так і поза нею. Щоб остаточно закрити цю історію бракує наступного логічного кроку – Кабмін має відкликати ці законопроекти.

 

Андрій Шевченко, Українська правда

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-07-2011 21:08 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100