28.04.2024 13:48 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Іноземні бізнесмени в шоці від українських податків

Іноземці, інвестуючи в Україну, готові ризикувати, але вони абсолютно безпорадні перед особливостями місцевої законодавчої системи.

За словами фінського ресторатора Тойво Рейконена, бізнес у нашій країні набув цивілізованих рамок, але вести його все ще непросто. Справа не в тотальній зайнятості ніш, навпаки — багато сфер бізнесу ще не заповнені і конкуренція дуже слабка, а в особливостях законодавства, адміністративних бар'єрах і негласних правилах ринку, зазначає бізнесмен.

Найбільше іноземців дивує нелогічність податкової системи.

"У нас теж високі податки, але у нас зрозуміла система податкових відрахувань. У вас все зроблено для того, щоб бухгалтер просто жив на роботі. Зокрема, щоб скласти звітність за всіма податковими виплатами, бухгалтеру в Україні необхідно близько 657 годин на рік, в країнах Європи та Центральної Азії 302 години, в ОЕСР всього 180 годин ", — говорить Отмар Бургер, австрійський підприємець.

«У нас запросто можу списати представницькі витрати: обід з партнером або клієнтом, поїздку на таксі (якщо вона необхідна по роботі). В Україні ж для цього, по суті, потрібно мати „чорну“ касу. Тут взагалі вкрай складно вести „білу“ бухгалтерію», — говорить Тойво Рейконен.

Чимало часу забирає у підприємців і зайва забюрократизованість багатьох процесів.

«У нас для того, щоб відкрити підприємство потрібно два тижні, у вас на це йде, в кращому випадку, майже в два рази більше часу», — розповідає Бенжамін Паскаль, бізнесмен з Франції.

Звертають увагу іноземні підприємці та на отримання всіляких дозвільних документів для ведення бізнесу. Самий наболілий приклад — будівельна галузь. Там до недавнього часу для того, щоб почати зведення об'єкта, забудовник був зобов'язаний отримати більше 60 дозвільних документів, на що, в цілому йому знадобилося більше року.

Але не тільки податкові та бюрократичні сюрпризи гальмують інтерес іноземних бізнесменів до нашої країни. Значну роль відіграють приховані чинники — корупція та недобросовісна конкуренція.

«Або ти граєш за місцевими правилами і „дружиш“ з чиновниками, або ти чесний бізнесмен і в тебе, швидше за все, якщо ти, звичайно, не величезна міжнародна компанія, тут нічого не вийде», — розповідає німецький підприємець, який відкрив тут кілька закладів громадського харчування.

«Чиновник затягує розгляд документації та часто натякає на хабар», — погоджується англієць Маркус Німмус.

Не подобаються іноземцям і те, як ведуть свій бізнес їхні українські конкуренти.

«Тут все ще діють негласні правила регулювання ринку: заплати, умовно кажучи, пару тисяч доларів співробітнику податкової, УБЕЗ або іншим перевіряючим органам і контору твого конкурента прикриють. Для українських бізнесменів — це звичайне явище, для нас — дикість», — пояснює підприємець з Греції.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-06-2012 12:36 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100