29.03.2024 13:13 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Покращення. Мінфін збирається підняти ціни на бензин та дизпаливо

Мінфін виніс на розгляд Кабміну законопроект про підвищення відразу на 50% акцизного збору на бензин і дизпаливо.

Про це пише газета «Комерсант-Україна».

Як повідомляється, у міністерстві вважають, що це дозволить знайти кошти на ремонт доріг.

Проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу про деякі ставки акцизного збору» передбачає різке збільшення акцизу: на бензин — з 198 до 396 євро за тонну, а на дизпаливо — з 46-98 до 92-196 євро за тонну. 22 травня законопроект був переданий Мінфіном на розгляд уряду, пише видання.

Очікується, що його розглянуть на наступному тижні і у разі схвалення направлять до Верховної ради, розповіло джерело в Кабміні.

За його словами, ініціатором створення документа є «Укравтодор», а автором — Мінфін.

Як повідомляється, кошти, отримані за рахунок зростання ставок акцизного збору, повинні бути спрямовані на ремонт доріг, які знаходяться в незадовільному стані, стверджує один з чиновників Міненерговугілля на правах анонімності.

У I кварталі надходження до бюджету від акцизного збору з бензинів і дизпалива скоротилися на 36%, до 1,6 млрд гривень (дані Міндоходів). Хоча імпорт нафтопродуктів у цей період зменшився не так значно — на 9,1%.

Правда, навіть джерело в Міненерговугілля сумнівається, що кошти будуть спрямовані за призначенням: «Боюся, що гроші знову підуть на латання бюджетних дірок, і на якості доріг це підвищення не позначиться».

Як пише видання, підвищення акцизу спочатку лобіювалося Мінінфраструктури — у квітні його глава Володимир Козак повідомив, що в Кабмін подано пропозиції щодо збільшення акцизного збору на світлі нафтопродукти.

У міністерстві говорили, що в Україні занадто низькі ставки в порівнянні з країнами ЄС — 198 євро (для дизельного палива — 46-98 євро) проти 466 євро за тонну (і 375 євро за тонну дизпалива) у середньому по ЄС. Втім, вже через кілька днів пан Козак повідомив, що його неправильно зрозуміли, і різкого зростання ставок акцизного збору не відбудеться.

Збільшення ставок призведе до дуже значного подорожчання бензину, відзначають учасники ринку. Зокрема, ціни на бензин в середньому можуть зрости на 2 гривні, а на дизельне топливо — на 50 копійок за літр.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-05-2013 10:05 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100