29.03.2024 01:01 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Нацбанк Гонтаревої відніс VAB Банк Бахматюка до категорії неплатоспроможних

 

 

Національний банк відніс ВіЕйБі Банк до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться у повідомленні НБУ на сторінці у Facebook.

Згідно із повідомленням, відповідно до законодавства Фондом гарантування вкладів фізичних осіб 21 листопада 2014 року в зазначеному банку запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу.

З метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів зазначеного банку Національний банк в жовтні 2014 року прийняв рішення про віднесення ПАТ «ВіЕйБі Банк» до категорії проблемних, йдеться у повідомленні.

Нацбанком було встановлено строк для вжиття ПАТ «ВіЕйБі Банк» заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства.

У межах встановлених процедур Національний банк України працював з керівництвом та власниками ПАТ «ВіЕйБі Банк» щодо пошуку шляхів поліпшення фінансового стану. Так ПАТ «ВіЕйБі Банк» надав План фінансового оздоровлення, який передбачав фінансову підтримку з боку акціонерів банку у визначені строки.

Проте пропозиції власників щодо збільшення капіталу банку виявилися недостатніми для підтримання його платоспроможності. Також, слід відзначити, що ПАТ «ВіЕйБі Банк» не відповідає критеріям, які є підставою для участі держави в докапіталізації банку, що затверджені рішенням Експертно-аналітичної ради з питань участі держави у статутному капіталі банків від 3 липня 2014 року.

Крім того, світові стандарти рекапіталізації банків, які Національний банк впроваджує в рамках програми Міжнародного валютного фонду, не передбачають участі держави у рекапіталізації в разі надання банком значного обсягу кредитів економічно-пов’язаним особам.

Таким чином, акціонери ПАТ «ВіЕйБі Банк» не надавали реальної фінансової підтримки банку, що призвело до подальшого погіршення фінансових показників його діяльності, порушення ним економічних нормативів та неможливості своєчасного виконання банком зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Як наголосив перший заступник Голови Національного банку України Олександр Писарук, регулятор доклав максимум зусиль для підтримання ліквідності ПАТ «ВіЕйБі Банк» з метою забезпечення здійснення виплат вкладникам банку.

«У зв’язку з тим, що достатніх джерел для рекапіталізації банку немає Нацбанк  був вимушений прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Ми впевнені, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплату вкладникам гарантованої суми відшкодування у найкоротші терміни, а також зробить усе необхідне для ефективного виведення ПАТ „ВіЕйБі Банк“ з ринку з метою якомога повного задоволення потреб кредиторів», – зауважив він.

Раніше головний бенефіціар ВіЕйБі Банку Олег Бахматюк заявляв, що має намір залучити інвестиційно-кредитні кошти з міжнародних ринків для підтримки установи в сумі 2,5-3 млрд грн, а також розраховував на участь уряду в докапіталізації кредитно-фінансової установи.

Акціонери VAB Банку на загальних зборах 17 листопада 2014 року планували розглянути питання про збільшення статутного капіталу в 2,7 разe, або на 7 млрд грн, — 11,049 млрд грн шляхом додаткового випуску акцій.

VAB Банк на початку жовтня прострочив виплату 2 млн доларів процентного доходу за єврооблігаціями у зв'язку з посилюванням валютного регулювання в Україні. Водночас банк зобов'язався вирішити це питання найближчим часом.

VAB Банк працює на ринку України з 1992 року. Олег Бахматюк через Quickcom Limited володіє 86,778% акцій банку.

За розміром загальних активів на 1 липня 2014 (23,543 млрд гривень) банк займав 16 місце серед 173 українських банків.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-11-2014 19:07 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100