29.03.2024 03:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ректором Податкового університету може стати ставленик Януковича Павло Пашко

 

 

Ректором Національного університету Податкової служби України може стати чиновник злочинного режиму, високопосадовець «улюбленого» міністерства Януковича – Мінсдоха, та псевдонауковець «Паша-Космос» в одній особі.

28 листопада 2014 року у Національному університеті Державної податкової служби України, що розташований в Ірпені на Київщині, відбудуться вибори ректора. Саме цей навчальний заклад рік тому «прославився» на всю країну завдяки своєму тодішньому керівнику Петру Мельнику, впійманому на хабарництві.

Нині дуже активно й агресивно просувається до цієї посади один із кандидатів, Пашко Павло Володимирович, що наразі є директором департаменту розвитку митної справи в Державній фіскальній службі, якій підпорядковується Податковий університет.

Однак нещодавно, у річницю Майдану, офіційно проголошену днем гідності та свободи, під міською радою Ірпеня студенти Податкового університету вимагали люстрації кандидата в ректори Павла Пашка. Адже останній за часів президентства Януковича не один рік пропрацював на керівних посадах у Державній митній службі, а згодом і в Міністерстві доходів і зборів.  А значить, сьогодні повинен потрапити під дію люстраційного закону, а не очолювати відомий на всю країну університет.

«Один із кандидатів на посаду ректора Національного університету ДПС, Пашко Павло Володимирович, він працює у нас нещодавно, декілька місяців. В принципі, це особа, яка підпадає під критерії люстрації. Вона була на керівних посадах під час правління Януковича, вона була на посаді, коли був Майдан, і вочевидь, вона балотується на ректора, щоб уникнути цієї люстрації»,  – заявив Педченко Дмитро, студент 5 курсу юридичного факультету, голова профкому студентів і курсантів.

Щоб не бути голослівними, наведемо факти з біографії Пашка Павла Володимировича:

з 1997 р. по 07.2000 р. він  працював начальником Східної регіональної митниці (м. Харків); з 07.2000 р. по 02.2001 р. – начальником Дніпровської регіональної митниці (м. Дніпропетровськ); в березні 2003 року – професор кафедри Національної академії оборони України (Київ), з 12.2003 по 02.2005 рр. – заступник директора департаменту податкової та митної політики Міністерства фінансів України (Київ); з 02.2001 р. по 11.2003 р. та з 02.2005 р. по 2011 р. – заступник Голови Держмитслужби України. Потім – радник Голови Служби, директор Організаційно-розпорядчого департаменту, начальник Департаменту митних інформаційних технологій та статистики Держмитслужби. З 03.2013 р. – заступник начальника управління організації митного контролю та оформлення Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України.

Тобто Павло Пашко під час президентства Януковича працював більше ніж рік на посаді заступника керівника центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику. Таким чином, до нього застосовується п. 3, ч. 1, ст. 3 закону про очищення влади. По-друге, він працював директором організаційно-розпорядчого департаменту, який входив до складу центрального апарату ДМС і  ще й начальником Департаменту митних інформаційних технологій та статистики Держмитслужби. А це вже дія п. 7, ч. 1, ст. 3 Закону.

З цих підстав випливає, що Павла Пашка вже мали звільнити з Державної фіскальної служби на підставі п.2 прикінцевих і перехідних положень Закону, але в люстраційному реєстрі на сайті Мін’юсту його прізвища досі немає.

Загалом, особа Павла Пашка потрапляє під дію Закону «Про очищення влади» за кількома пунктами та статтями, і не повинна не лише очолювати державний університет, а й узагалі працювати в державних органах України.

Тим паче, що Міністерство доходів і зборів, де будував свою кар’єру Павло Володимирович, після Революції гідності називали «улюбленим» міністерством Януковича, його «дійною коровою», основним джерелом незаконних прибутків. Відповідно, саме його представників потрібно було звільняти одними з перших і аж ніяк не допускати до роботи в новому державному органі.

Тому нині активні студенти університету в Ірпені намагаються перешкоджати спробам Павла Пашка потрапити на посаду ректора, і навіть підготували «люстраційну скаргу» на нього до вищих органів влади.

Не в захваті від кандидатури Пашка і викладачі Податкового університету. Колектив обурений не лише минулим посадовця і його роботою на попередню владу, а й сьогоднішніми неправдивими заявами про життя університету. Так, ще минулого року він достатньо грубо відгукувався про студентів, читаючи гостьову лекцію, а цього року намагається загравати з ними. Називає себе професором університету, цим званням хизується із великих білбордів уздовж траси «Київ – Ірпінь». Насправді ж він лише читає заняття як погодинник, хоча останні два місяці практично «живе» в університеті. Однак при найменшій нагоді підкреслює, що він – представник центрального апарату фіскальної служби, і навіть дозволяє собі підробити підпис одного із керівників відомства на нібито офіційному привітанні до Дня студента.

«В нашому виборчому процесі університету мене, як представника колективу, причому який очолював цілий факультет, дивує поведінка деяких наших претендентів на посаду ректора, які дозволяють собі у своїх програмах, у своїх газетних публікаціях говорити про речі, яких немає в університеті... Представник нашої Фіскальної служби, директор департаменту, який хоче бути ректором нашого університету, це, звичайно, приємно, але він не розуміє того, що зі страхом, про які він пише у своїх газетах, ми давно розпрощалися, ну принаймні в 2013 році в липні місяці», – заявила Касьяненко Любов Михайлівна, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри фінансового права.

Крім того, порушує навчальний процес, заходить без дозволу на лекції, вимагає від директорів філій зібрати колектив після закінчення робочого дня для зустрічі з ним як представником фіскальної служби, насправді – для агітаційного виступу. Викладачі і студенти університету вперто ігнорують зустрічі з  ним, організовані оргкомітетом.

Цікавий і факт перенесення виборів. Адже спочатку Наказом Державної фіскальної служби їх було призначено на 25 листопада. Однак 21 листопада з’явилася інформація, що Державною фіскальною службою України розроблено проект  наказу про перенесення дати виборів. А згодом на офіційному порталі НУДПСУ було розміщено нову дату – 28 листопада, з посиланням на офіційний  документ Фіскальної служби — «з метою створення додаткових умов для проведення агітаційної кампанії».

Можливо, в разі проведення виборів 25 листопада її представник, Павло Пашко, не мав би жодного голосу – серед студентів та викладачів переважає підтримка інших кандидатур, зокрема нинішнього в.о. ректора, тому було вирішено перенести вибори та виграти більше часу на проведення додаткової агітації. Тим паче, що служба, якій підпорядковано університет, має всі можливості для цього. Невже професору П.Пашку було мало часу? Адже він, як працівник служби, міг цікавитися життям університету постійно, як робили це його колеги. Про нього ж в Університеті цього року почули вперше. Хто ж стоїть за П.Пашком? Хто його просовує? Хто фінансує? Університет закидали агітаційними газетами, рекламними проспектами, які незрозуміло де видруковані.

Затягування із датою виборів та втручання у процес «вищої сили» – як говорив працівникам університету сам П.Пашко – «адміністрації президента» – створює ймовірність того, що отримані результати будуть сильно відрізнятися від реальних настроїв в університеті. Адже і студенти, і викладачі одностайні в думці: Павло Пашко нічого не зробив для того, щоб називатися ректором Податкового університету. У колективі, в якому працюють шановані викладачі та науковці, він не є авторитетом і повагою не користується. Свого часу у Державній митній службі його називали «Паша Космос» – мовляв, за те, що коли він виступав, ніхто не розумів, про що йдеться, крім самого «оратора». Проблематику захищеної ним дисертації у колі науковців вважають надуманою і зрозумілою лише йому самому.   Само собою, що бюрократ-корупціонер Пашко далекий від проблем студентів, та й від проблем усього навчального закладу.

А досвід його попередньої діяльності та люстраційний закон ставлять крапку в цьому питанні: Податковому університету не потрібен такий ректор, а Україні – держслужбовець.

 

Дмитро Зарицький, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-11-2014 17:14 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100