19.03.2024 12:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Шановні панове з СБУ, Watcher верніть. Не ваше ж

Після 8 років успішного функціонування сайту Watcher.com.ua, СБУ його закрила. Дякую, панове.

7 квітня 2015 року, Служба безпеки України вилучила сервери компанії NIC.ua. На одному з серверів був новинарний сайт Watcher.com.ua.

Це сталось наступного дня після набрання чинності закону про дерегуляцію бізнесу, який забороняє вилучення серверів, коли є можливість отримати копію інформації. Якщо копії даних не можуть бути надані, вилучення може бути тільки за чітким списком із зазначенням конкретного обладнання.

В чому причина вилучення серверів? Компанія NIC.UA є одним з найбільших реєстраторів доменів в Україні. Сервери вилучили згідно з рішенням суду через чотири «сепаратистські» сайти, домени яких зареєстровані через цю компанію.

Сайти сепаратистів не хостились на обладнанні NIC.ua, а фізично перебували за межами України, про що, як каже керівник NIC.UA Андрій Хветкевич, компанія неодноразово писали у відповідях на запити СБУ.

NIC.UA відповідає лише за делегування доменних імен, і обслуговує в такий спосіб кілька сотень тисяч доменів.

Речник СБУ Маркіян Лубківський в інтерв'ю BBC сказав, що в компанію звертались з вимогою закрити сайти, але там відповіли, що зроблять це виключно за рішенням суду. «Ми домоглися рішення суду і вилучили обладнання» – пояснив Лубківський.

Тобто замість того, щоб отримати рішення суду про закриття сайтів, СБУ добивалось в суді рішення (і добилась), яке дало змогу слідчому вилучити обладнання компанії.

Хоча в самій Nic.ua стверджують, що у січні 2015 компанія внесла зміни в публічний договір, щоб можна було законно відмовити в обслуговуванні клієнтам, які порушують законодавство. Але жодного запиту від СБУ про домени, як стверджують в компанії, нібито через яких вилучено сервера, в цьому році не було.

Що відбулось після вилучення серверів? «Сепаратистські сайти», які СБУ хотіла закрити, через годину відновили свою роботу, бо хостинг їх не має жодного відношення до Nic.ua. Натомість велика кількість українських сайтів, які хостились на серверах Nic.ua, досі не можуть відновитись.

Наступного дня в СБУ заявили, що сервери вилучили на ДВА МІСЯЦІ. Правда, потім уточнили, що можна прийти до них і забрати копію свого сайту. Але виглядає це досить дивно, бо без коректного підключення до серверів дані отримати не можна, тому без фахівців Nic.ua вони, скоріш за все, зможуть віддати, в кращому випадку, лише файли, але не бази даних, без яких сайт фізично працювати не може.

Спершу в СБУ розповіли, що треба написати листа їм:

За кілька годин концепція помінялась, тепер вже треба телефонувати особисто слідчому:

Я вже надіслав 2 листи електронкою. Перший – 2 доби тому, другий – ще через добу. І тишина. Так ніхто на зв'язок і не вийшов.

Щоб зрозуміти, що насправді відбулось, уявіть собі аналогію. Якісь сепаратисти використовують для передачі грошей систему Приват24. СБУ йде в суд і отримує рішення про те, що треба вилучити всі сервери Приватбанку. Банк зупиняє свою роботу.

Я не юрист, і не хочу доводити правильні чи неправильні дії здійснювала СБУ, але що ми в результаті цих дій отримали:

1. Бізнес багатьох компаній, які були зав'язані на електронну комерцію, може просто закритись.

2. Через одне рішення СБУ постраждав весь український ринок хостингових послуг. Багато компаній вже почали переносити свій хостинг закордон.

3. Цей інцидент підірвав репутацію СБУ. Виявилось, що вони так і не навчились по нормальному працювати в ІТ-тематиці. Раніше думали, що це лише за часів Януковича будь-який слідчий може вилучити серверне обладнання, виявилось, що при новій владі ситуація не змінилась.

Ну і останнє, в день, коли СБУ вилучила сервери, сайт Watcher.com.ua потрапив до фіналу 11-го щорічного міжнародного конкурсу інтернет-активізму The Bobs, який проводить німецька медіакомпанія Deutsche Welle. Сайт потрапив до фіналу в номінації «Приватність і безпека». Правда, кому тепер вся ця приватність і безпека потрібні, якщо сайт перебуває в якогось слідчого з СБУ:)

Update: Сьогодні, 10 квітня, о 16.20 засновник Nic.ua Андрій Хветкевич повідомив, що слідство не має претензій до компанії, але обладнання зможе повернути лише через тиждень (та й то, лише теоретично), бо ж Пасха!

Максим Саваневський, керуючий партнер PlusOne DA, засновник Watcher.com.ua

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-04-2015 20:22 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100