29.03.2024 08:21 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

5 податкових свиней урядовці по-новому підкладають громадським організаціям

Ви представник громадської чи благодійної організації? Ви отримуєте гранти, збираєте благодійні пожертви чи займаєтесь соціальним підприємництвом?

Прийміть мої вітання — саме за ваш рахунок Державна фіскальна служба збирається латати дірки в бюджеті.

Такий висновок спадає на думку, якщо прочитати пропозиції податкової до нового Порядку ведення Реєстру неприбуткових організацій.

Саме цей документ визначає, як організації будуть отримувати статус неприбутковості і чому можуть його втратити.

Оскільки цей документ несе великі ризики для громадських та благодійних організацій, фіскали вирішили протягнути його тишком-нишком без обговорення з громадськістю.

Які ж ці ризики?

1. Податкова отримає необмежені можливості відбирати в організацій статус неприбутковості.

Коментар податкового експерта Анастасії Красносільської: «Податковий кодекс наразі говорить лише про одну підставу для втрати статусу неприбутковості — використання коштів організації на цілі інші, ніж визначено її статутом/положенням. Податківці ж хочуть позбавляти статусу за будь-яке порушення норм ПКУ (наприклад, це може бути невчасно поданий звіт) При цьому, процедура позбавлення організації статусу неприбутковості відсутня, як і будь-які обмеження для сваволі податківців».

Як це буде виглядати на практиці?Податкова знайшла у вас невчасно поданий звіт, позбавила статусу неприбутковості, але вам про це не повідомили. А потім через півроку — нарахувала всі штрафи та пеню. І ходіть по судам, поки діяльність організації припинена.

2. Отримання статусу неприбутковості — 30 днів.

Для порівняння, громадська організація реєструється за 7 днів, благодійна — за 3 дні. Це при тому, що при реєстрації ГО два окремих органи проводять ПОВНИЙ аналіз статуту організації. Податкова ж має перевіряти лише три речення: чи записано що доходи мають йти на статутні цілі, що доходи та прибуток не розподіляютсья між засновниками і членами, і що майно ГО у разі ліквідації передають іншій ГО. Ці три речення податківці хочуть читати 30 днів.

3. Диктатура та самодурство фіскальної служби.

В положенні не врегульована процедура приведення статутів ГО у відпоівдність до Податкового кодексу України. Податкова зможе з 1 січня 2017 року на власний розсуд викидати організації з реєстру через нібито невідповідність їх статутів новим вимогам ПКУ.

4. Податкове рабство для громадських організацій.

Фіскальна служба хоче переглядати статус Ваш статус неприбутковості, якщо ви змінили юридичну адресу, або внесли зміни в назву ГО.

Переїхали в інший офіс, або замінили в назві «Український центр» на «Всеукраїнський центр»? Знову чекайте мінімум 30 днів поки Вам підтвердять статус неприбутковості.

Вам подобаються такі умови роботи?

П'ята свиня в тому, що вже з листопада вони стануть реальністю, якщо громадські організації не скажуть своє рішуче ні.

Закликаємо надсилати листи та телефонувати в Міністерство фінансів з вимогою провести РЕАЛЬНЕ громадське обговорення положення про Реєстр.

вул. М. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008

факс: +38 (044) 425-90-26

Е-mail: [email protected]

206-57-07, 206-57-08

Олександр Равчев, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-10-2015 11:17 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100