29.03.2024 01:31 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

За «Межигір’ям» Януковича прийшов час «Версаля» Косюка? Відео

 

 

Народний депутат України Віктор Вовк звернувся із депутатським запитом до правоохоронних органів – Генерального прокурора, Голови Національної поліції та Директора НАБУ – щодо захоплення земель і незаконного будівництва палацового комплексу мільярдера Юрія Косюка на території унікальної пам’ятки археології «Хотівське городище» та зухвалих зловживань на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Феофанія». Про це повідомляє 40ka.info.

7 вересня 2018 року у Верховній Раді був оголошений новий депутатський запит народного депутата Віктора Вовка щодо беззаконня, яке чинить зухвалий мільярдер, якому «закон не писаний». Про що народний депутат розповів на своїй сторінці у facebook.

Відомо, який великий суспільний резонанс викликає в Україні питання збереження культурних та історичних надбань, в т. ч. пам’яток археології національного значення та парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, які ще залишаються в країні.

Тож викликають справедливе обурення й численні протести факти зазіхання на землі таких безцінних пам’яток, їх недбайливого збереження і навіть руйнування, а також різноманітні зловживання на їх території, з боку окремих знахабнілих можновладців та олігархів.

Особливо обурює громадян відсутність належного реагування на цю проблему з боку правоохоронних органів, що фактично потурають зловмисникам.

На думку народного депутата Віктор Вовка, «ситуація з будівництвом палацового комплексу, за яким в народі та ЗМІ закріпилася назва «Версаль» Косюка, є мабуть найяскравішим проявом такого владно-олігархічного свавілля після сумнозвісного «Межигір’я» Януковича».

Юрій Косюк розбудував собі величезний палацовий комплекс на безцінній землі унікальної пам’ятки археології національного значення – городищі раннього залізного віку в селі Хотів (Хотівське городище) на межі з Києвом. До речі, це одне з найбільших скіфських городищ в Європі.

«Скіфське поселення в Хотові знаходилося в VII — IV столітті до нашої ери. Місцеві стверджують, що знаходили глиняні черепки і не виключають, що при старанності можна відкопати скіфське золото. Але на найбагатшій, з точки зору археологів, північно-східній частині городища вже нічого не розкопають. Спадкоємцем древніх скіфів став олігарх

Прилегла до Хотівського городища з боку Києва національна пам'ятка садово-паркового мистецтва – парк «Феофанія» – стала чимось на зразок прибудинкової території олігарха, таким собі приємним бонусом.

Як пишуть ЗМІ, «Феофанія має статус загальнодержавного значення з 1972 року, згадана в літописах 15 століття. Але з 2015 року почала набувати рис узбіччя приватної траси між офісом і «Версалем» виробника курятини. По парку Косюк і його друзі мотаються на швидкості, лякаючи «холопів». Ті, напевно, повинні кланятися — за те, що поки пускають на «панську» територію.»

Як повідомив нардеп, «у грудні 2017 р. отримав відповідь Генпрокуратури, в якій зазначено, що за результатами розгляду запиту прокуратурою Київської області 15.12.2017 внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України. Тобто лише за однією статтею КК України – «незаконне будівництво», хоча у моєму запиті наводилися набагато більше фактів та відомостей щодо цілого комплексу різних правопорушень з боку багатьох посадовців та установ.»

Крім того, Віктор Вовк констатував «фактичний саботаж ефективного розслідування відкритого в 2017 р. кримінального провадження» та зазначав, що «така бездіяльність правоохоронців, схоже, пов'язана з близькістю олігарха до нинішньої влади, який, за словами самого Косюка, є радником президента Порошенка та «другом по життю» прем'єр-міністра Гройсмана».

Тож з огляду на мляву реакцію з боку правоохоронних органів, а також враховуючи нові повідомлення ЗМІ про додаткові факти беззаконня, зокрема щодо правопорушень і зловживань на території не лише історичної пам’ятки «Хотівського городища», а й прилеглого національного парку «Феофанія», народний депутат Віктор Вовк, разом зі своєю командою помічників, підготував новий об’ємний депутатський запит.

Запит, оголошений у парламенті 7 вересня і спрямований до Генпрокурора, Голови Нацполіції та Директора НАБУ, стосується «численних грубих порушень законодавства України стосовно пам’ятки археології національного значення «Хотівське городище» та парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Феофанія»».

В запиті на 12 сторінках детально викладені конкретні факти та епізоди (висвітлені у багатьох ЗМІ) злочинних дій в інтересах олігарха Косюка з боку близько 10 посадовців та керівників установ, зокрема сільського голови Хотіва, колишнього директора Інституту археології НАНУ, директора іншого інституту НАНУ, що здійснює управління парком «Феофанія», екс-керівників Державної служби з питань національної культурної спадщини та інш. Всього за 9-ма статтями Кримінального кодексу України, в т. ч. такими як «зловживання службовим становищем», «шахрайство», «незаконне збагачення», а також «підкуп» і «зловживання впливом».

 

«Вимушений був, фактично, детально „розжовувати“ правоохоронцям увесь комплекс правопорушень щодо «Хотівського городища» і парку «Феофанія» та пропонувати їм відкрити відповідні кримінальні провадження й здійснити їх ефективне розслідування.

Чекаю на належну реакцію правоохоронних органів. І буду пильно і прискіпливо здійснювати парламентський контроль за подальшим розвитком подій. З феодальними замашками Косюка прийшов час кінчати! Розраховую на підтримку громадськості та ЗМІ в цьому важливому для всіх українців питанні,» – зазначає Віктор Вовк.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-09-2018 21:05 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100