19.03.2024 06:33 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#МендельНаДембель Журналіст Яневський написав у поліцію заяву на Мендель

Журналіст Данило Яневський вважає, що у діях речниці президента Володимира Зеленського Юлії Мендель є ознаки перешкоджання професійній діяльності журналістів, тому він написав відповідну заяву до столичного Солом’янського управління поліції.

Про це він написав у своєму фейсбуці, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«З відкритих джерел (мережа Інтернет) мені стало відомо про вчинення злочину службовою особою – прес-секретарем президента громадянкою Мендель Юлією Володимирівною…

Мендель у грубій формі відштовхнула журналіста під час задання ним запитання президенту та фактично завадила президенту виконати свій обов’язок, щодо надання відповіді на запитання журналіста…

 Дії прес-секретаря президента є протиправними з точки зору кримінального законодавства, оскільки застосувавши фізичний вплив на журналіста прес-секретарем допущено умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності, відповідальність за які передбачено ст. 171 КК України.

Здійснивши напад на журналіста, Мендель з перевищенням повноважень, умисно порушила право журналіста на вільне збирання інформації, унеможливила його доступ до інформації, здійснила вплив у фізичній формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків».

Яневський пише, що у діях Мендель не було нічого спільного з організацією висвітлення діяльності президента та забезпечення його зв'язків із засобами масової інформації.

За його словами, речниця не вперше відштовхувала журналістів від Зеленського. Зокрема, 15 вересня 2019 року вона відштовхнула журналіста "Радіо «Свобода» Крістофера Міллера, «чим перешкодила президенту завершити відповідь на питання, а журналісту — виконувати свої професійні обов’язки».

Яневський просить поліцію внести його заяву до ЄРДР за ч.2. ч.3 ст. 171 ККУ та почати досудове розслідування. Відповідну заяву він надіслав правоохоронцям 7 жовтня поштою. У соцмережі він опублікував знімок оплати послуг «Укрпошти».

У прес-службі столичної поліції «Українській правді» повідомили, що заяви Яневського ще не отримали.

5 вересня 2019 року Зеленський прибув до будівлі ВАСУ зі своїм оточенням, де була і Мендель. Біля входу до приміщення Зеленського чекали представники ЗМІ, серед яких був журналіст програми «Схеми» "Радіо «Свобода» Сергій Андрушко.

Андрушко намагався напряму поставити запитання президенту Володимиру Зеленському та керівнику ОП  Андрію Богдану. Речниця Зеленського та охорона президента не давали йому це зробити – притримували його, заважаючи підійти до Богдана.

Мендель пізніше пояснила, що «зупиняла» журналіста «Схем» Сергія Андрушка, бо той «втручався в особистий простір» першої особи держави.

Редакція програми «Схеми: корупція в деталях» оприлюднила повне відео спілкування Андрушка з Мендель.

Також було опубліковано відео, як 13 вересня Мендель відтягнула іншого журналіста Крістофера Міллера від Зеленського, не давши йому поставити запитання.

28 вересня вибачитися за некоректну поведінку з боку Офісу президента та Мендель закликала Національна спілка журналістів.

30 вересня медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав Зеленського публічно відреагувати на «загрозливе» перешкоджання роботі журналістів з боку його речниці.

Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» вимагає звільнення речниці президента Юлії Мендель за непрофесійну поведінку стосовно журналістів.

У заяві, оприлюдненій на «Детектор Медіа», нагадали, що «відкрите спілкування із журналістами — це не лише ознака демократичності влади, а й її обов’язок».

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-10-2019 17:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100