30.04.2024 12:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Савченко ніколи не була у полоні й не голодувала, — визволена волонтерка Різаєва. Відео

Відома волонтерка Гайде Різаєва зробила шокуючу заяву щодо перебування в полоні народного депутата України Надії Савченко, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Під час прес-конференції «Надія Савченко: герой чи зрадник» волонтерка запевнила, що насправді Савченко ніколи не була в полоні і в’язниці, а також не голодувала, а все це можна назвати добре спланованою політичною акцією.

«Що нас сюди всіх привело? Звісно ті псевдогерої, з якими ми зіштовхуємося на сьогоднішній день… Оскільки я сама побувала в полоні, зауважу, що так, як поводила себе Савченко в полоні, апріорі недопустимо так себе поводити в полоні людині, яка знаходиться на непідконтрольній частині України: ходити в футболках із тризубом, викрикувати у залі засідання «слава Україні» тощо», – стверджує Різаєва.

Волонтерка Гайде Різаєва, яка возила допомогу полоненим українським солдатам, сама двічі потрапляла в полон до бойовиків. За її словами, після звільнення вона схудла на 40 кг, а її батько, який думав, що вона загинула, помер від інфаркту.

«Людина, яка перебуває в полоні, єдине, що може зробити – будь-якими способами боротися за своє життя, бо вона беззбройна. Усі ми тут не діти, і я думаю, що розуміємо, що полон – страшна річ насправді», – наголосила вона.

За словами волонтерки, коли Савченко їздила на судові засідання по українських політв’язнях, у Москві вона зустрічалася з Болотовим (Валерій Болотов – перший ватажок «ЛНР»).

«Нині Болотов усіляко намагається потрапити в Луганськ і усунути Плотницького (був ватажком «ЛНР» перед Плотницьким із 18 травня по 14 серпня, у полон Савченко потрапила 17 червня 2014 року). У мене є переписка з людьми, які так само займаються обміном поранених, але це терористи, що просили номер телефону Надії Савченко. Просто за велінням долі вийшло так, що з цими людьми, які затримували Надю, у цих людей я знаходилася в полоні. Це так званий батальйон «Зоря», створений Плотницьким. Я готова передати свою особисту переписку у Facebook», – заявила Різаєва.

Крім того, вона підкреслила, що Савченко потрапила у полон озброєною, і «якимось чином протистояти своєму потраплянню в полон, вона для цього нічого не робила. Щодо цього моменту нині ведеться кримінальне провадження».

Також вона розповіла, що «з її тяжкої руки у них з’явився номер Наді Савченко і з цими людьми вона пізніше зустрілася».

«Про що вони говорили? Чому Надія Савченко не повідомила про це СБУ, будучи депутатом, маючи доступ до державної таємниці, як людина може приїжджати на непідконтрольні Україні території та вести переговори з бойовиками, які їх в принципі ніхто не делегував», − зауважила активістка.

«Чому Надія, так люблячи Крим, бореться за політв’язнів «ДНР» і «ЛНР», чому вона жодного слова не говорить про те, що у нас є політв’язні, яких кожного дня затримують у Криму, які там зараз гниють і знаходяться або у психлікарні, або у СІЗО?», − підсумувала Різаєва.

Раніше в інтерв’ю виданню «Факти» волонтерка і член координаційної ради Майдану Гайде Різаєва, яка багато місяців провела в полоні у бойовиків «ЛНР», звинуватила Надію Савченко в лицемірстві, після того як написала Надії відкритий лист в мережі «Фейсбук»:

«Мене дивує, що ні в уряді, ні в пресі не досліджувалося питання про те, яким саме чином українська льотчиця Надія Савченко потрапила в полон. Мені говорили, що, намагаючись її врятувати, загинули 17 десантників. Сама ж Надя залишилася цілою і неушкодженою. І чомусь при своєму голодуванні, яке тривало 83 дні, вона повернулася в Україну такою ж здоровою і енергійною», — обурюється Різаєва.

«Ну і в мене питання: як Наді дозволили виходити на судові засідання у чистій білій футболці з тризубом і виспівувати українські пісні? На моїх очах сепаратисти сокирою відрубали хлопцеві руку за татуювання на плечі у вигляді герба України. Якби Савченко не потрібна була Росії, її за набагато менший вияв патріотизму просто вбили б на місці. Я була в катівнях «ЛНР», пройшла тортури, тому точно можу сказати: те, де була Савченко, — це не полон, а політична акція», — заявила вона.

Різаєва розповіла, що після анексії Криму вона втекла в Україну, як волонтер допомагала українським військовим на фронті. Вона двічі була в полоні — в перший раз у бойовиків «ЛНР», другій у росіян — в так званому «міністерстві держбезпеки» в Луганську. Вперше потрапила в полон в липні 2014 року.

«Більше двох тижнів нас тримали в підвалі, постійно били, катували, палили недопалками. У мене до цих пір на руках і ногах шрами від опіків. Не годували, воду дали лише на третю добу, коли всі вже знемагали від спраги. Мені, жінці, через скуті наручниками руки доводилося ходити по нужді під себе. Крім того, мене і Сергія Захарова вивозили в Росію на продаж. Це не було психологічним цькуванням, «страшилкою». Бойовики всерйоз вели з кимось переговори, обговорювали ціну, висували якісь умови. Зрештою, повідомили, що доля Захарова (інший полонений) вирішена, а мене, якщо пощастить, заберуть в повії», — поділилася Різаєва.

Гайде Різаєва раніше також повідомляла про те, що Надія Савченко знаходиться в тісних стосунках з кумом Путіна Віктором Медведчуком. Також кримчанка звинуватила Савченко у відкритій проросійській діяльності в Україні.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 31-08-2018 19:23 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100