20.05.2024 09:44 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Український кіберзлочинець очолив політичну партію

Українець, відомий в свій час як один з лідерів східноєвропейської організованої кіберзлочинності, зараз очолює нову політичну партію в Україні.

Дмитро Іванович Голубов, 24-річний одесит, очолює молоду \"Інтернет партію України\", створенню якої він сприяв незабаром після парламентських виборів минулої осені. В 2005 році Голубова, відомого за ніком \"script\", було заарештовано та ув\"язнено за звинуваченнями у торгівлі номерами кредитних та дебетових карток. Голубов крав їх за допомогою комп\"ютерних вірусів та троянів-перехоплювачів паролів (password snatching trojans). Ці крадіжки завдавали банкам багатомільйонні збитки протягом кількох років.

Американські слідчі кажуть, що Голубов був одною з чільних креатур сайту Carderplanet.com — інтернет-форуму, що допомогав 7000 картковим шахраям по всьому світу. Куратори цього шахрайського притону були настільки зухвалими, що Carderplanet.com навіть розміщував рекламу, в тому числі цей флеш-ролик, що рекламує Carderplanet як джерело \"всього, що вам потрібно у бізнесі\" та \"індивідуального супроводу клієнтів\".

Цей матеріал на wired.com написаний зі слів Грега Краба (Gregg Crabb), поштового інспектора, що відслідковував та розслідував діяльність Голубова протягом кількох років спільно з іншими правоохоронними органами СПолучених Штатів. Він в деталях розповідає про те, як Голубов, відсидівши шість місяців в тюрмі, вийшов на волю після того, як двоє впливових українських політиків переконали суддю відпустити його під заставу.

Тепер Голубов каже, що йде в політику — але не для задля влади чи грошей, але щоб служити іншим.

\"Я належу до тої рідкісної категорії людей, що йдуть в політику не задля прибутків, а через ідею\", — писав Голубов у автобіографії, розміщеній на сайті партії. \"Гроші, як ціль життя, мене не цікавлять. Мені приємно допомагати іншим людям, і я бажаю присвятити своє життя цьому.\
«
Характерно, що Голубов та Інтернет партія позиціонують себе як викорінювачів корупції та борців з бюрократією. Їхня платформа включає також \»комп\"ютеризацію всієї країни\", \"безкоштовні курси комп\"ютерів та іноземних мов за рахунок бюджету\", \"створення оффшорних зон в певних регіонах України\" та організацію України як \"звільнений від податків рай з метою привабити гроші з усього світу\".

Справа Голубова показує, наскільки серйозним є виклик правоохоронним органам Сполучених Штатів, що продовжують добиватися співпраці з закордонними урядами з метою притягти кіберзлочинців до відповідальності. Інспектор Крабб висловлював відчай з приводу того, що ця людина, якщо вона не вирішила виправитися, уникне відповідальності за всі свої майбутні злочини: здобуття посади в українському уряді надасть Голубову недоторканність від кримінального переслідування за українським законом.

Ні Голубов, ні його політична партія не виявили бажання прокоментувати ці факти.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-03-2008 8:52 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100