20.05.2024 06:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

МВС продовжує грубо порушувати права людини

Найвище керівництво МВС України брутально порушило міжнародні зобов‘язання в галузі прав людини та всупереч фундаментальному принципу неповернення біженців до країн їхнього походження, де їм можуть загрожувати катування, 4 та 5 березня цього року примусово повернуло до Шрі-Ланки одинадцятьох шукачів притулку з цієї країни тамільського походження, яких було заарештовано негайно після повернення до країни походження. При цьому вказані особи незаконно утримувалися під озброєною охороною співробітниками МВС України без рішення суду в приміщенні Шепетівського міськрайвідділу УМВС України у Хмельницькій області та без рішення суду під охороною в готелі міста Шепетівка. Попри письмові звернення до міністра внутрішніх справ України з вимогою негайно припинити підготовку до видворення шукачів притулку до країни походження та надати негайний доступ до затриманих співробітникам організацій-виконавчих партнерів УВКБ ООН, міністр Луценко проігнорував вимоги міжнародних договорів України та за відомостями, якими володіє Вінницька правозахисна група віддав особисте розпорядження таємно, без надання доступу співробітникам правозахисних організацій, адвокатів та перекладачів видворити шукачів притулку за межі України. В суботу 01/03/2008 року керівництво Шепетівського міськрайвідділу міліції не допустило до затриманих представників Вінницької правозахисної групи, які прибули надати затриманим правову допомогу за дорученням УВКБ ООН, також 5/03/2008 року МВС відмовило в ефективному доступі до затриманих співробітникам Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, такий доступ було надано лише за декілька хвилин до депортації в приміщенні транзитної зони міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Під час утримання шрі-ланкійських шукачів притулку під вартою до Вінницької правозахисної групи поступала інформація про жорстокі побиття затриманих осіб та про приниження співробітниками внутрішніх справ їхньої людської гідності. Проте МВС України продовжувало незаконно утримувати цих осіб, всупереч міжнародним зобов‘язанням України, зокрема і Статті 3 «Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод» та Ст.3 «Конвенції ООН проти катувань» , порушуючи також і принципи ратифікованої Україною Конвенції ООН «Щодо статусу біженців», МВС України відмовило затриманим в доступі до надання правової допомоги, знаючи про факт перебування вказаних осіб в процедурі надання статусу біженця, МВС України за власною ініціативою передало ідентифікаційні дані про затриманих до Посольства Шрі-Ланки в Російській Федерації і провело незаконну депортацію шукачів притулку з Шрі-Ланки до країни їхнього походження. При цьому МВС України брутально порушило міжнародні зобов‘язання України, що витікають і з ратифікованого Верховною Радою України «Договору між УВКБ ООН та Урядом України»,від 23/09/2006р. не надавши доступу до затриманих співробітникам Регіонального офісу УВКБ ООН в України, Білорусі та Молдові. Показово, що всі вказані нахабні та умисні порушення прав людини та міжнародних зобов‘язань України чинилися за безпосередньої вказівки особисто Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, який проігнорував усі письмові завчасні звернення УВКБ ООН з приводу недопущення незаконного повернення шукачів притулку до країни походження.

Раніше в період з 31 грудня 2007 року по 22 січня 2008 року МВС України за безпосередньої участі та вказівок Міністра внутрішніх справ України Луценка незаконно затримало, утримувало та намагалося екстрагувати з України до Російської Федерації іншого шукача притулку Михайла Гангана, цю екстрадицію вдалося зупинити лише завдяки привернення до злочинної діяльності МВС України великої уваги українських та закордонних ЗМІ.

Ще раніше на початку 2006 року МВС України на чолі з Юрієм Луценком незаконно утримувало в приймальнику-розподільнику ГУ МВС України в АРК одинадцятьох шукачів притулку з Республіки Узбекистан, яких згодом було незаконно повернуто до країни походження, в якій вони зазнали катувань та незаконного засудження до великих термінів позбавлення волі за свою мирну політичну діяльність.

Умисно і сплановано відмовляючи тамільським шукачам притулку з Шрі-Ланки в праві на оскарження рішення про депортацію, та в зустрічі із представниками місії УВКБ ООН, МВС України проігнорувало і правову позицію Європейскього суду з прав людини, яка чітко зазначена в Рекомендації Секретаріату Європейського суду з прав людини від 23 жовтня 2007 року, якою вказано, що «повернення етнічних тамілів до Шрі-Ланки має бути зупинено, оскільки вони можуть перебувати під ризиком катувань, жорстокого та принижуючого людську гідність поводження, заборонених Євроконвенцією».

Враховуючи факти, наведені вище, про брутальні і умисні порушення найвищим керівництвом МВС України прав людини та міжнародних зобов‘язань України, Вінницька правозахисна група заявляє наступне:

1. Ми всіляко вітаємо ухвалення Верховною Радою України постанови від 07/03/2008 №1405 «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по розслідуванню фактів висвітлених в чисельних засобах масової інформації щодо можливих порушень чинного законодавства та прав людини Міністром внутрішніх справ України Луценком Юрієм Віталійовичем». Ми закликаємо вказану комісію гласно, безсторонньо та публічно вивчити причини брутальних порушень прав біженців співробітниками МВС України та встановити особисту роль та міру можливої відповідальності міністра Луценко в епізодах забороненого міжнародним правом примусового повернення шукачів притулку з Узбекистану в лютому 2006 року, шукачів притулку з Шрі-Ланки в лютому 2008 року, та незаконному затриманні та намаганні екстрагувати до Російської Федерації шукача притулку Михайла Гангана в період з 31 грудня 2007 по 22 січня 2008 року. Ми публічно заявляємо що володіємо важливими доказами незаконної діяльності МВС України на чолі з Міністром Луценко, направленої на грубе та систематичне порушення прав біженців та шукачів притулку в Україні, ми готові надати ці факти на засідання тимчасової слідчої комісії ВР України.
2. Ми закликаємо Прем‘єр Міністра України Ю.Тимошенко спільно з Уповноваженим ВР України з прав людини Н.Карпачовою провести перевірку обставин депортації з України шукачів притулку з Шрі-Ланки 04-05 березня 2008 року та причин порушення Україною своїх міжнародних зобов‘язань в царині захисту прав біженців. Вказану перевірку варто провести із залученням представників мінюсту, МЗС, УВКБ ООН та правозахисних організацій. Про її результати необхідно проінформувати українське суспільство.
3. Ми закликаємо держави-члени Європейського Союзу негайно переглянути обсяги та форми міжнародного співробітництва з МВС України до надання звіту про причини брутального та систематичного порушення МВС України прав біженців та шукачів притулку та оприлюднення плану дій щодо недопущення повторення примусових видворень шукачів притулку з України до країн, де їм загрожують катування та незаконні засудження.
4. Ми звертаємося до УВКБ ООН з проханням негайно публічно прокоментувати факт вислання одинадцятьох тамільських шукачів притулу з України та роль МВС України в цій депортації.
5. Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури України в межах наданих законом повноважень провести перевірку законності затримання та утримання шукачів притулку з Шрі-Ланки підрозділами МВС України в Хмельницькій області та законності недопущення до вказаних шукачів притулку співробітників організацій-партнерів та співробітників Регіонального Представництва УВКБ ООН в Україні, Білорусі та Молдові.
6. Ми закликаємо представників українських неурядових організацій правозахисної спрямованості підтримати це звернення і активізувати діяльність, спрямовану на захист біженців та шукачів притулку в Україні.

Координатор Вінницької правозахисної групи
Дмитро Гройсман
8-0672-846450, 8-063-2208055

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-03-2008 21:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100