20.05.2024 09:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Кандидати в мери висунулись в “Хрещатик” на круглий стіл

Вадим ГЛАДЧУК, голова ВО “Молодь — надія України”, кандидат у мери Києва:
— Закон України “Про місцеве самоврядування” передбачає, що вибори міського голови можуть бути призначені лише після рішення суду в разі порушення проти мера судової справи. Є інший шлях — внесення змін до закону про референдум. Преса одна з перших говорила про те, що кияни на референдумі мають висловити довіру чи недовіру панові Черновецькому, коли в Києві підвищилися тарифи на житлово-комунальні послуги. Але, на жаль, ВР України виявилася заручницею політичних інтересів Юлії Тимошенко. Наша організація, наші аналітики розглядають нинішні вибори як стартовий майданчик для подальшої президентської виборчої кампанії безпосередньо прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Це своєрідна зачистка Києва. Вона пам’ятає, що 2004 року саме в Києві, де громадяни мають активну позицію, можна було з допомогою Майдану наполягати, аби відбувся другий тур голосування. У нинішній ситуації Тимошенко, яка намилилася в президенти, хоче, щоб Київ став платформою для реалізації її президентських амбіцій.

Щодо моєї виборчої програми, то її почав виконувати Леонід Черновецький, зокрема я маю на увазі call-центр. Ще 1999 року я обіцяв відкрити цілодобову гарячу телефонну лінію для співпраці з киянами — вони дзвонитимуть, і питання вирішуватимуться. Дуже приємно, що команда мера за це взялася.

Якщо говорити про фішки моєї виборчої кампанії, то маю намір розв’язати проблему житла, протягом чотирьох років ліквідувати квартирну чергу в столиці. Річ у тім, що насправді вибори в Києві, окрім політичних нюансів, це війна за землю. А вона нині дуже дорога, до того ж є певні бізнес-групи, які хочуть її отримувати. Я маю на увазі БЮТ. Тому цю землю в разі обрання мене мером кияни отримуватимуть у вигляді житла, так спробую вирішити питання квартирних черг. Водночас я розумію, що найбільші шанси на сьогодні, враховуючи дуже тісну співпрацю з виборцями, має пан Черновецький. Маю на увазі матеріальну допомогу, адже жоден мер цього не робив. За великим рахунком, так пенсіонерам ще ніхто не допомагав. Я нещодавно спілкувався з пенсіонерами, тож можу зробити такий висновок.

Моя виборча команда планує створити блок Вадима Гладчука, ми хочемо відкрити очі виборцям на нинішні події у столиці. Що, власне, йде боротьба за землю, за владу, за контроль над столицею. Ми проводитимемо численні публічні заходи, а ми це доволі непогано вміємо, біля будинку уряду, щоб він не використовував киян як маріонеток у майбутній президентській кампанії Юлії Тимошенко.

Казбек БЕКТУРСУНОВ, радник Київського міського голови:
— Виходить формула: всі політичні партії і претенденти на посаду мера говорять про єдиного кандидата, а реальні незалежні кандидати будуть готові домовитися, аби висунути єдиного кандидата?

Вадим ГЛАДЧУК:
— Я не можу сказати, чи об’єднуватимуся з кимось, бо ще не бачив інших передвиборних програм. Швидше за все — ні.

Любов ХАЛЕЦЬКА, помічник голови Громадської ради України:
— Ми можемо підписати пакт про ненапад між депутатами. У 2006 році, коли були вибори Київського міського голови, більшість кандидатів підписали такий документ.

Андрій ЮСОВ, співголова правління Інституту національних інтересів:
— Хочу привітати всіх з початком виборчої кампанії, бо для журналістів, експертів, політиків, політологів вибори — це завжди добре. Нинішні ж символічні, вони розпочалися напередодні першого квітня. В Одесі першого квітня відбувається “Гуморина”, в Європі цього дня святкують День дурнів. А в Києві стартувала виборча кампанія. БЮТ у виборах столичної влади участі не бере. Інакше вже виставили б кандидатуру Юлії Тимошенко. БЮТ бореться за більшість у Київраді. Зрештою й БЮТ, й інші політичні сили намагаються відвернути увагу населення, щоб кияни не цікавилися списками виборців. Хочуть, аби цікавилися обличчями з біг-бордів.

Для БЮТ не важливо, хто буде мером. Новообраного міського голову просто можуть не допустити до складання присяги, якщо Київрада буде бютівською. Київ може перетворитися на Донецьк або Бровари, де міський голова виконує роль секретаря, котрий ставить підписи під рішеннями міськради.

Для киян — це вибори без вибору. Сподіваюся, незабаром зміниться виборча система, яка дасть змогу контролювати обранців.

Олег ТЯГНИБОК, лідер ВО “Свобода”, кандидат на посаду мера Києва:
— Для представників національних сил нині є великою проблемою саме спілкування з пресою. Очевидно, це буде один із таких моментів, продовження використання маніпулятивних технологій на цих виборах. Хто матиме більше доступу до ЗМІ, той матиме більше можливостей донести свою думку до киян. І, відповідно, навіть бомбуючи їх, переконувати, що потрібно голосувати за свою кандидатуру.

Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, яке я представляю, вже давно принципово й послідовно говорить про те, що сьогодні в Україні фактично керують три кримінальних олігархічних клани. Не виняток і ситуація з виборами Київського міського голови. Це стосується того, що й далі намагатимуться рватися до влади задля забезпечення власних інтересів представників тих структур. Як бачимо, це все робиться й ставиться з ніг на голову. Ось приклад навіть для пересічного киянина. Спочатку оголошують про вибори у Києві, ухвалюють якісь постанови, а потім розказують, що потрібно приймати зміни та доповнення до закону про вибори до місцевих рад. Тобто, мовляв, потрібен другий тур і таке інше. Це треба було робити раніше. Спочатку внести зміни і доповнення до закону, а потім оголошувати про вибори Київського міського голови і до Київської міської ради.

Позиція ВО “Свобода” ось яка. Ми давно задекларували, що братимемо участь у будь-яких виборах, котрі проводитимуть в Україні. Хай це будуть парламентські, президентські чи муніципальні вибори. Що стосується дострокових виборів Київського міського голови і до Київської міської ради, то я не лукавитиму: для позапарламентської сили, яка сьогодні не представлена у Київській міській раді, це певний позитив. Ми маємо шанс, мало того, наша сила розраховує на те, що ми матимемо своє представництво у Київській міській раді.

Юрій ЗБІТНЄВ, голова партії “Нова сила”:
— Є підґрунтя для об’єднання кандидатів. Власне, це питання киян. Я, на відміну від Олега Тягнибока, вважаю, що Київ має пройти через мажоритарну систему. Цього повинні домагатися депутати. Ми готуємо ще кількох кандидатів у мери. Так, пан Каськівський представлятиме свою програму, закон про столицю. Чи висуватиме свою кандидатуру пан Мусіюк? Не каже, але обіцяв прийти. Ми підтримуватимемо будь-кого з кандидатів у мери, але в основі програми повинні лежати: домагання мажоритарної системи, персональна відповідальність і контроль. Що стосується легітимізації виборів, то я повністю згоден, що сьогодні ми працюємо у квазі-правовому полі, в квазі-конституційному. Але кияни їх підтримають, так само, як і вибори до Верховної Ради. В такому разі відбувається опосередкована легітимізація виборів. Адже вибори до Верховної Ради також були антиконституційні, незаконні.

Віталій КУЛИК, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства:
— Розумієте, є два чіткі уявлення киян про дестабілізацію, і під час опитування ми це чітко усвідомили. Ми казали не про бездіяльність Київради, а неефективність рішень. Вказували на те, що дестабілізація може виявлятися як дефіцитом хліба, продуктів харчування, так і масовими протестами і таке інше. Для більшості киян дестабілізація означає відсутність хліба, перебої в роботі громадського транспорту. А що відбувається у Київраді і як приймають рішення, їх не цікавить. Лише 3 % громадян хочуть знати, як функціонує Київрада. І більш-менш уявляють собі картину, котра може бути. Тому для багатьох очікування цієї дестабілізації не виправдалися. Це може стати підґрунтям для певної суспільної легітимізації перевиборів у Києві. Як і під час виборів у Верховну Раду, люди простили й зрозуміли владу, сприйняли аргументацію Ющенка, що вибори потрібні. Хоча перед виборами ми проводили всеукраїнське опитування, і їхні результати засвідчили: з 10 тис. людей 54% не підтримували перевибори до Верховної Ради. Але ж пішли голосувати. Тобто громадяни за фактом сприйняли пояснення. Це саме відбудеться тепер, громадяни сприймуть аргументацію чинної влади про кончу потребу в зміні столичної влади. Тобто негативу, як передбачають експерти, не буде. Відсоток тих, хто не піде на вибори чи проголосує проти всіх, буде не таким високим, як очікують. Але з точкою зору політологів я цілком згоден.

Казбек БЕКТУРСУНОВ:
— Що є фактом, то це неоднакові умови для незалежних кандидатів. Я керую Київським медіахолдингом і кажу при всіх, що ми, а це газета “Хрещатик”, “Українська столиця”, “Вечірній Київ”, радіо “Київ” і телеканал “Київ”, який має найвищий рівень міських новин, надамо вам абсолютно рівні умови. Сьогоднішня зустріч започаткує таку співпрацю. А ви самі виявляйте активність. Успіхів вам.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-04-2008 14:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100