19.05.2024 22:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Володимир Чемерис: Виклик правозахисному рухові в Україні

Правозахисна організація Інститут «Республіка» — одна з цеглинок громадянського суспільства в Україні. Її приміщення у Києві – місце, де можуть збиратися представники громадських організацій різного спрямування.

За рішенням Київської міської ради це приміщення передано депутату парламенту, генерал-лейтенанту міліції, лоббісту концерну «Єдина державна автоматизована паспортна система» Василю Грицаку (фракція Партії Регіонів).

11 років ми орендували у громади Києва приміщення за адресою вулиця Горького 12-б, дбали за його благоустрій і сплачували необхідні кошти у бюджет міста. У 2000—2001 роках це приміщення було штабом громадянської акції «Україна без Кучми». Але навіть за часів авторитарного режиму Кучми влада не наважилась забрати у громадської організації приміщення.

У нових умовах – умовах дикого капіталізму – представники великого капіталу за сприяння київської влади забирають «ласі» ділянки нерухомості української столиці. За сприяння київської влади до рук комерційних структур переходять приміщення книгарень, художніх майстерень, музеїв.
Але історія приміщення «Республіки» навіть на цьому фоні є унікальна. На нього претендує Василь Грицак – лауреат антипремії «Будяк року», яку йому вручили українські правозахисні організації за систематичні порушення права на приватність. Київська міська рада передала це приміщення Грицакові, порушивши українське законодавство, знехтувавши закріплене в українських законах переважне право «Республіки» як діючого орендаря на оренду цього приміщення.

16 травня Господарський суд міста Києва розгляне справу про скасування згаданих рішень Київради. Але Грицак 20 травня, ще до того, як рішення суду зможе набрати чинності, намагатиметься за допомогою “мотивованих” чиновників КМДА захопити приміщення. Якщо він це зробить, виконати рішення суду про скасування незаконних актів Київради буде практично неможливо – на перешкоді стануть його “недоторканість” та спроможність “вплинути” на чиновників.

ЗАХИСТИМО РЕСПУБЛІКУ.
Збір 20-го травня, у вівторок, о 10-00 на Горького 12-б.

З повагою,
член правління Інституту «Республіка»
Володимир Чемерис

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-05-2008 11:56 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100