8.05.2024 22:36 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Україні дорікають за тортури міліції та знущання над іноземцями

«Міжнародна амністія» закликає уряди, зокрема й уряд України, виконати зобов’язання, які вони взяли на себе у Загальній декларації прав людини.

Про це, серед іншого, йдеться у щорічному звіті «Міжнародної Амністії», який оприлюднили у середу, повідомляє Радіо «Свобода».

Проблемою української влади правозахисники вважають часті повідомлення про тортури в місцях ув’язнення. Вони стурбовані тим, що відповідальні за це залишаються безкарними, а Генеральна прокуратура України не реагує швидко й незалежно на повідомлення про знущання над людьми.

В Україні також небезпечно бути біженцем чи іноземцем з іншим кольором шкіри, вважає Міжнародна Амністія. Внаслідок расистських таких атак минулого року в Україні загинули двоє бангладешців, грузин, кореєць та шукач притулку з Іраку. При цьому офіційної статистики злочинів на расистському ґрунті в Україні немає, а правоохоронці продовжують називати такі випадки хуліганством. Представникам нацменшин та іноземцям, які виглядають інакше, ніж пересічні українці, дістається й від міліції, яка невиправдано часто перевіряє їхні документи.

Оцінюючи становище з правами людини у Росії, «Міжнародна Амністія» також помічає зростання ксенофобії та проявів расизму. Серйозною проблемою в Росії залишається свобода слова. «Останніми роками ми стали свідками руху Росії до авторитаризму, коли зазнають утисків політичні інакодумці. З’явилися нові обмеження, нові закони, які мають на меті контролювати неурядові організації», — зауважила генсекретар Міжнародної Амністії Айрін Кан, і додала, що також засуджує політику Кремля щодо Чечні.

Правозахисники розчаровані й політикою Європейського Союзу.

«Європейський Союз подає себе як союз цінностей на основі прав людини, демократії і свободи, але ховає голову у пісок, коли доходить справа до таких питань як незаконне перевезення. За повідомленнями, низка європейських урядів таємно змовилася з ЦРУ і потім вони нічого не зробили, щоб попередити виникнення подібних ситуацій», — каже Кан, маючи на увазі скандал, який розгорівся кілька років тому, коли представники Європарламенту і Ради Європи звинуватили кілька країн Східної Європи у тому, що вони допомагали американським спецслужбам перевозити підозрюваних у тероризмі.

Стосовно США, то «Міжнародна Амністія» очікує, що новий президент цієї країни закриє базу Ґуантанамо й заборонить усі форми тортур. «Міжнародна Амністія» критикує й те, що американці у війні з терором підтримують президента Пакистану, тоді як Первез Мушарраф заарештував «тисячі юристів, журналістів, правозахисників і політиків».

Міжнародна амністія зазначає, що, незважаючи на принципи, закладені у Загальній декларації прав людини, влада у багатьох країнах продовжує затуляти рота журналістам та кидає за ґрати своїх політичних опонентів. Генсекретар МА твердить, що це нарешті треба припинити. «Це 60 річниця Загальної декларації прав людини, тому настав час, щоб уряди вибачилися за шість десятиліть провалів у галузі прав людини і знову зобов’язалися виконати обіцянки, які вони зробили у 1948 році», — сказала Кан.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 28-05-2008 14:11 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100