20.05.2024 10:50 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ющенко «у будь-яку хвилину» може розпустити Раду

Якщо за місяць у Верховній Раді не буде відновлена або утворена нова коаліція, президент Віктор Ющенко може ухвалити рішення про розпуск парламенту і проведення позачергових парламентських виборів.

Такий прогноз зробив директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», коментуючи вихід з коаліції двох депутатів.

«Зараз, згідно з регламентом, коаліція повинна або відновити відповідну кількість членів, тобто не менше 226 народних депутатів, або вона припинить своє існування», — сказав Фесенко.

«Якщо за місяць нова коаліція не утворюється, тоді президент може ухвалити рішення про розпуск Верховної Ради і позачергових парламентських виборів», — додав він.

На думку Фесенка, певний час коаліція може існувати й у безкоаліційному форматі.

«Якщо припиняється офіційне існування коаліції — десь 20 червня — тоді далі уже відраховується місяць. А після 20 липня починаються консультації, розпускати або не розпускати Верховну Раду», — уточнив він.

Однак, додав політолог, президент не зобов'язаний розпускати парламент, «але вже може зробити це в будь-яку хвилину, оскільки будуть юридичні підстави для такого кроку».

Фесенко висловив думку, що створення нової більшості у Верховній Раді малоймовірне.

При цьому він не виключив повністю такий варіант, «але навряд чи вдасться переконати абсолютну більшість народних депутатів від блоку „Наша Україна — Народна самооборона“ піти на офіційну коаліцію з Партією регіонів, з комуністами».

Фесенко також припустив, що «потрібно, щоб фракція НУ-НС офіційно розкололася».

На цій підставі можуть бути створені нові фракції, що стануть суб'єктом нової коаліції.

Коментуючи заяви двох депутатів про вихід з коаліції, політолог підкреслив:

«Просто діями двох депутатів фактично коаліція була знищена. Про можливість такого варіанту говорили раніше. Він просто зараз стався».

Метою такого рішення він назвав припинення існування коаліції.

Як відомо, у п'ятницю депутат фракції БЮТ Ігор Рибаков і депутат фракції НУ-НС Юрій Бут заявили про свій вихід з коаліції.

До коаліції в парламенті України входять 227 депутатів (кваліфікована більшість, необхідна для ухвалення рішень складає 226 голосів).

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-06-2008 11:42 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100