20.05.2024 07:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

ПАРЄ закликає віддати під суд замовників вбивства Гонгадзе

Юридичний комітет ПАРЄ вважає, що розслідування вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе не можна розглядати як завершене, доки не будуть притягнуті до відповідальності організатори злочину.

Звіт ПАРЄ з цього приводу було оприлюднено у вівторок, 24 червня, повідомляє Радіо «Свобода».

Юридичний комітет ПАРЄ вітає недавні вироки трьом колишнім працівникам міліції – виконавцям убивства, однак, вважає за необхідне зробити ще певні кроки в цій справі.

По-перше, перевірити автентичність плівок колишнього працівника охорони екс-президента Леоніда Кучми – майора Миколи Мельниченка, на яких Кучма ніби-то домовляється з іншими двома високопосадовцями про те, як позбутися журналіста Гонгадзе.

По-друге, залучити інші можливості перевірки записів, аби вони могли бути використані як докази, в разі необхідності слідства.

По-третє, перевірити, за яких обставин безпосередній начальник трьох обвинувачених міліціонерів – генерал міліції Олексій Пукач – зміг уникнути розслідування і втекти від арешту в Ізраїль.

Автор звіту Сабіна Лойтгойзер-Шнарренберґер повідомила, що доклала всіх зусиль, щоб допомогти дійти згоди між майором Мельниченком, Генеральною прокуратурою України та Департаментом Юстиції США і уможливити технічний аналіз записів, які має Мельниченко.

За словами авторки звіту, «пан Мельниченко звернувся за міжнародною участю у цій справі, щоб уникнути будь-якої нечесної гри», передає радіо.

Між тим, вдова Гонгадзе Мирослава у вівторок увечері сказала Радіо «Свобода»: «Цей звіт (ПАРЄ) має дуже промовисту назву – про розслідування злочинів, скоєних високопосадовцями під час президентства Кучми в Україні».

«Не йдеться лише про справу Гонгадзе, йдеться і про інші злочини. Справа Гонгадзе розглядається у цьому контексті як символ, і звіт чітко фіксує відсутність прогресу у розслідуванні щодо замовників-організаторів», — сказала вона.

«Юридичний комітет Ради Європи заявляє, що українська влада повинна розпочати кримінальне розслідування проти тих, хто покривав цей злочин, а це означає: проти (екс-генпрокурора Михайла) Потебенька, (екс-генпрокурора Геннадія) Васильєва та інших генеральних прокурорів і колишніх чинів у Міністерстві внутрішніх справ», — наголосила вдова Гонгадзе.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-06-2008 10:45 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100