20.05.2024 09:28 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ворон ворону ока не виклює

На захист зятя Юлії Тимошенко стали і міліція, і опозиція

Учора народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман спровокувала обговорення конфлікту між сім’єю доньки Юлії Тимошенко і нарядом внутрішніх військ. Політичний опонент стала на захист «дітей», а також вищих цінностей. Ганна Герман запевнила, що захищала Юлію Тимошенко від провокації, а це викликало обговорення в українському суспільстві. «Хрещатик» не перемивав кістки Шону Карру та Євгенії Тимошенко і не робив з цього інциденту «провокаційних» висновків. Але долучитися до суспільної дискусії — святе право журналіста.

Нагадаємо, що минулої п’ятниці дочка і зять прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Євгенія і Шон Карр потрапили в міліцію Одеси після конфлікту з бійцями внутрішніх військ. Зіркове подружжя намагалося проїхати на одеський пляж “Лонжерон” на байку в супроводі ще трьох “екіпажів” із двох людей кожний. Дорога до моря була перекрита шлагбаумом, тому що в’їзд на трасу здоров’я, яка йде уздовж берега, на машинах заборонений. Тут постійно чергує наряд з 2—3 бійців внутрішніх військ. Як подейкують місцеві мешканці, проїхати тут таки можна, але за це потрібно заплатити певну суму черговим. Однак байкери вирішили “зекономити” і спробували продертися силою. За словами очевидців інциденту, компанія мотоциклістів нібито була “під кайфом”, тож вони, не вагаючись, полізли в бійку, коли патруль спробував їх зупинити. Закінчилося все тим, що Шону Карру заламали руки і повели у відділок міліції, попри його спротив та демонстрацію чудових знань російської лайки. Там він разом із дружиною і провів півночі. Але якщо зіркова пара відбулася лише зіпсованим вечором, то військовим пощастило менше. За даними медиків, вони отримали легкі тілесні ушкодження — синці, забоїни та глибоку подряпину, завдану, як стверджують самі міліціонери, довгими нігтями Євгенії Тимошенко.

Хто насправді спровокував конфлікт, наразі ще достеменно не відомо. Як повідомили у МВС, розслідування інциденту лише почалося. Створена комісія має вивчити пояснення і рапорти військовослужбовців, що безпосередньо брали участь в інциденті, і на їхній підставі зробить свої висновки. До слова, дивний вигляд має заява, оприлюднена прес-службою відомства одразу після інциденту. “За попередніми результатами службового розслідування, котре проводять за фактом інциденту, та висновками судово-медичної експертизи з’ясовано, що військовослужбовці внутрішніх військ МВС України, перевищивши свої службові повноваження, невмотивовано застосували грубу фізичну силу щодо Шона Карра та Євгенії Тимошенко, спричинили їм тілесні ушкодження, чим спровокували конфлікт”,— стверджували тоді в МВС. Усе це широким потоком вилилося в жовту і не дуже жовту пресу, що і викликало осуд Ганни Герман. “Ідеолог” Партії регіонів закликала припинити “брудні інсинуації навколо дітей Юлії Тимошенко”. “Не забуваймо, що життя продовжується. Навіть після завершення політичної кар’єри більшість із нас залишиться в цій країні, і ми повинні могти дивитися в очі один одному навіть під час випадкової зустрічі”,— наголосила пані Герман. Вдячна мати відразу відреагувала. “Мені приємно, що, попри різні політичні позиції, ми не забуваємо про вищі цінності, про мораль, гідність та честь. Це значить, що в цій країні зрештою буде все добре. Бо чесних і порядних людей в Україні значно більше, ніж тих, хто в бруді живе і брудом годується”,— подякувала Ганні Герман Юлія Тимошенко. Ідилія, що панувала вчора між двома політиками, вочевидь, не є чимось поганим. Проте думки в українському суспільстві розділилися. “Хрещатик” також звернув увагу на деякі обставини цього інциденту. По-перше, слово “діти” дуже мало підходить до 36-річного Шона Карра, який вступив у бійку з бійцями ВВ не сам, а на виду у компанії. Тобто пан Карр може й сам відповідати за свої вчинки і мав би знати, що конфлікт можуть використати проти тещі. По-друге, під визначення “діти” підходить постраждалий рядовий боєць ВВ (хоча прапорщик також не дитина). Крім того, якщо наряд сам напав на байкерів, то це вже питання компетентності Юрія Луценка, який має відповідати за “провокацію”. Але якщо солдати стояли на стражі правопорядку, то дії міністра просто політична підлість. Останнє, на що хотілося б звернути увагу, — рейтинг Юлії Тимошенко падає зовсім не з причин спецоперації проти її дітей. Велика інфляція, скандали, популізм і порожні обіцянки — ось головні “провокації”, які мали результат. Але надамо слово експертам.

 

пряма мова

 

 Євген ГОЛОВАХА, заступник директора Інституту соціології НАН України:
— Звичайно, що існує. Згадайте, скільки було проблем із президентським сином. Хіба це єдиний випадок? Та гадаю, це стосується не лише перших осіб держави. Взагалі створилася каста, клан чи стан, якщо за соціологічною термінологією, діточок людей, які поза законом. Пам’ятаєте, як казав Максиміліан Волошин: існує тільки два класи поза законом — правлячий і кримінальний. От і у нас є люди поза законом, які ніколи ні за що не відповідають. Й це стосується не лише їх, а й їхніх діточок, кумів, сватів... На жаль, так у нас склалося.

Нині у нас замість елітарного суспільства формується станове, де вищий стан живе за своїми законами й загальним не підлягає. Закон існує, на жаль, лише для пересічної людини. Для непересічної — є непересічні норми, які вони самі ж і виробили — кругової поруки і так далі. Й так буде ще дуже довго, й боротися доведеться довго — аби всі були, хоча б частково, рівні перед законом. Для цього, по-перше, мають бути громадські організації, які проти цього боротимуться, як це є у цивілізованому світі. Мають бути юристи, некорумпована правова система, має бути зовсім інша свідомість. Й це той шлях, який ми маємо пройти до європейської інтеграції.

 

 Володимир ЧЕМЕРИС, член Громадської ради при МВС:
— Звісно, проблема існує. Хіба це перший раз? Ми пам’ятаємо інцидент із сином Президента Ющенка, коли у нього були явні порушення правил дорожнього руху й машину треба було ставити на штрафмайданчик. У результаті ж міліція — міністр внутрішніх справ, до слова, тоді був той, що й тепер — заявила, що ніяких порушень не було. Є багато інших прикладів. Гадаю, що проблема ця дуже серйозна. Абсолютно певен, що у ситуації, яка склалася в Одесі, винні зять та дочка прем’єр-міністра. Те, що Луценко став на бік Юлії Тимошенко, свідчить про те, що закон у нас не один для всіх. Із цим явищем треба боротися, але починати, як то кажуть, з голови.

 

 

 Вадим ГЛАДЧУК, ВГО “Молодь — надія України”:
— Вважаю, що проблема існує. І її свідченням є численні випадки, які трапляються у нас та стають темою для обговорення — у ЗМІ, на кухнях українців. Пригадую поведінку Андрія Ющенка, який погрожував прокурору пістолетом. Президент потім дуже неадекватно коментував ці вчинки. Та час навчив Президента та його родину, як треба поводитися і дотримуватися законів, якщо ти цього вимагаєш від громадян.

Що ж до Юлії Володимирівни та її родини, то ми бачимо, що тут усе навпаки. Є свідчення, що компанія, в якій були Євгенія та Шон Карр, була під кайфом. Мене “добило”, що прес-служба БЮТ давала неправдиву інформацію і сам Шон Карр брехав. З’явилися офіційні висновки судово-медичної експертизи, які доводять, що Тимошенко вдарила й подряпала військовослужбовця. Я знаю, що заплатили 100 тис. доларів за те, щоб відеоподії не потрапили в загальнонаціональний ефір. Від громадян намагаються приховати правду й перекрутити інформацію. Сам Луценко, мабуть, вже відчуває себе списочником БЮТу й відповідно працює.

Тож якщо члени сім’ї Тимошенко так ставляться до охоронців закону й до самого закону, то не важко здогадатися, як прем’єр-міністр ставиться до звичайних громадян України. Єдиний вихід у боротьбі з таким явищем — не допускати цих політиків до влади. У випадку ж з Шоном Карром має бути показовий судовий процес.

 

 Віталій КОНОНОВ, Партія зелених:
— Проблема у тому, що чим вищий чиновник, тим менше у нього часу для того, щоб виховувати своїх дітей. З іншого ж боку, тим більше уваги преси прикуто до них. Це проблема не лише дітей політиків, а й артистів, інших багатих людей. Крім того, кажуть, чим геніальніший батько, тим мізерніші діти. Мабуть, це відіграє теж якусь роль. Причина цього у загальній культурі, це ознака недозрілості нашої нації.

 

 

 

 

В’ячеслав ЧЕЧИЛО, Ольга ЗАЙЦЕВА “Хрещатик”.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-06-2008 10:52 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100