20.05.2024 06:11 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Іще одна смерть засудженого з Вінницької колонії №86

Вінницька правозахисна група з глибоким занепокоєнням змушена повідомити про надзвичайну подію, що сталася 3го липня 2008 року у Вінницькій виправній колонії №86 Державного департаменту України з питань виконання покарань. За нашою інформацією в цей день за дивних, обставин помер чи був убитий засуджений Сандор Петро Ішкович 1968 року народження.

За непідтвердженою інформацією, яка задокументована як усне повідомлення Вінницькою правозахисною групою засуджений Сандор був до смерті забитий співробітниками адміністрації колонії №86 після того, як у нього виник конфлікт з іншими засудженими та адміністрацією колонії. Після смерті тіло загиблого доставлене у Вінницьке обласне бюро судово-медичної експертизи, яке знаходиться на території Вінницького мед університету, деякі родичі загиблого мали можливість бачити тіло в морзі і повідомляють, що на тілі є численні сліди, що можуть вказувати на прижиттєві побої.

Протягом трьох діб, що пройшли з моменту загибелі засудженого державні пенітенціарні власті намагалися приховати від громадськості факт цієї надзвичайної події, як і у випадку із двома дивними самогубствами, що сталися в червні 2008 року у стрижавській виправній колонії №81, українська громадськість вперше отримує інформацію про надзвичайні події від правозахисників, а не від речника Державного Департаменту України з питань виконання покарань.

Адміністрація ВК №86 повідомила, що не збирається видавати тіло загиблого родичам для поховання і буде здійснювати погребіння самостійно. Проте родичі загиблого, який є етнічним ромом категорично вимагають видати тіло для поховання за національним ромським звичаєм та надати можливість сфотографувати тіло.

Наразі морг Вінницького БСМЕ заблокований представниками ромської громади Вінниці, які звернулися із терміновими телеграмами до Генерального прокурора України, Голови Державного Департаменту України з питань виконання покарань, Уповноваженого ВР України з прав людини з терміновими телеграмами-молніями з вимогою видати тіло для огляду і поховання.

Офіційна версія смерті загиблого — серцевий напад, проте за непідтвердженою інформацією, яка задокументована Вінницькою правозахисною групою, разом із загиблим було жорстоко побито ще кількох засуджених.

Вінницька правозахисна група позбавлена можливості перевірити указану інформацію, проте вимагає негайно видати для поховання відповідно до ЗУ «Про поховання та похоронну справу» тіло загиблого громадянина Сандора особам, які згідно до Ст.18 вказаного закону зобов‘язалися поховати його. Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури України негайно направити комісію для перевірки усіх обставин загибелі пана Сандора та можливих протиправних дій представників тюремної адміністрації.

Вінницька правозахисна група просить Уповноваженого ВР України з прав людини, народних депутатів України створити спільну комісію, включивши до неї представників громадських правозахисних організації та ЗМІ, з мандатом зустрітися із усіма можливими очевидцями обставин загибелі засудженого Сандора.

Ми також вимагаємо від адміністрації ВК №86 негайно пред‘явити громадськості наступних засуджених, щодо стану здоров‘я яких поступає тривожна інформація:

 

1. Богдан Едуард

 

2. Вороной

 

3. Куприяновський

 

4. Кришталь Сергій

 

Ми не стверджуємо про обов‘язкове застосування щодо вказаних осіб фізичного насильства, проте вимагаємо продемонструвати цих людей для того, аби суспільство могло переконатися у відсутності протиправних посягань на їхнє життя та здоров‘я.

Вінницька правозахисна група підтверджує свою готовність прийняти участь в роботі будь-яких комісій та органів, що мають мандат на перевірку фактів можливих порушень прав людини в українській пенітенціарній системі, зокрема і щодо загибелі засудженого Сандора.

Вінницька правозахисна група висловлює свою солідарність із ромською громадою м.Вінниці, яка мужньо виборює право на людське ставлення до своїх представників як за життя, так і після смерті.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-07-2008 18:16 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100