20.05.2024 11:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Хроніки дніпропетровського рейдерства

Не зважаючи на пору відпусток, місцеві рейдери спочивати не збираються. Звістки про захоплення ними чергового шматка Дніпропетровська надходять мало не щодня. Рейдери не гребують нічим – чи то галузь промисловості, стратегічне підприємство, чи то земельна ділянка… Такими темпами невдовзі діло дійде до кіосків та лав у парку. Та й методи, що використовують загарбники у своїх поглинаннях, аж надто неприязні. Підроблення документів, спроби підкупу суддів та міліції, шантаж, погрози, здирництво і штурми – традиційний джентльменський набір дніпропетровських ненажер. 

Андрій Семидідько, виконавчий директор Антирейдерського союзу підприємців України: «Черные схемы, черное рейдерство – это классическое рейдерство в Украине, это идет инициация каких-то исков, которые называются так – веер судебных решений, судебных исков и постановлений со всей Украины по отношению к какому-то объекту, предприятию, дальше идет попытка силового захвата или силовой захват предприятия. Фактически собственник остается один на один с группой специалистов, которые заточены на поглощение».

 Низка гучних скандалів: ринок «Озерка», обленерго, «Олейна», концерн «Весна», комбінат «Злагода»… У всіх цих справах фігурує ім’я славнозвісного у місті бізнесмена Геннадія Корбана і групи «Приват». Днями список поповнило колективне підприємство «Торговельно-виробничий центр «Кіровський». Протягом п’яти років донька трагічно загиблого у травні 2003 -го колишнього директора «Кіровського» Магомеда Магомедова намагалася довести свої права на спадок, а саме на 63 відсотки статутного фонду підприємства. Нарешті Олена Магомедова отримала відповідні повноваження згідно з рішенням суду. На конференції співвласників підприємства було вирішено змінити керівництво фірми.

Але, судячи з усього, Сергій Хименко, колишній директор ТВЦ «Кіровський», зовсім не хотів розлучатися з посадою, тому і заручився підтримкою відповідних осіб, обізнаних на всіх можливих і неможливих рейдерських схемах. Які, не гаючи часу, і почали втілювати ці схеми у життя. 23 липня пізно ввечері відбулося класичне силове захоплення приміщення «Кіровського».

Під дверима все та ж охоронна структура під назвою «Безпека», що належить групі «Приват». Міліція приїхала на місце конфлікту майже через 40 хвилин після виклику, коли молодики вже встигли завести до приміщення пана Хименка. Дуже цікавим є той момент, на який звернули увагу очевидці штурму Кіровського. Рейдери змогли зайняти приміщення лише тому, що туди їх провів чоловік у міліцейській формі, який представився працівником органів внутрішніх справ.

Андрій Семидідько, виконавчий директор Антирейдерського союзу підприємців України: «Такие действия рассматриваются как действительно черное рейдерство, и на языке правоохранителей это беспредел. Действительно беспредел. Это не укладывается ни в какие юридические рамки, это просто беззаконие».

На питання, чи вважають міліціонери такі дії загарбників законними, відповідь була незрозумілою.

Хуторний Сергій, начальник відділу громадської безпеки міського управління міліції: «Хименко знаходиться там на законних підставах»…

Таким чином, директор колективного підприємства ТВЦ «Кіровський» Петро Шистопал, маючи на руках ухвалу господарського суду від 22 липня, де чорним по білому написано, що він є єдиним легітимним виконавчим органом підприємства, так і не зміг стати до виконання своїх обов’язків.

Яку юридичну оцінку можна дати таким подіям? А ніяку. Насамперед тому, що юридичного визначення термінів «рейдер» та «рейдерство» в Україні немає. Олена Магомедова, Петро Шистопал та їхні прибічники впевнені, що справедливість нарешті запанує. Втім, варто замислитися всім дніпропетровцям, оскільки незабаром кожен може підпасти під коток цього фінансово-промислового угруповання, яке традиційно свої питання вирішує по-старовинному, феодальними методами. Отже, на жаль, Дніпропетровськ ще не скоро позбудеться сумнівної слави столиці українського рейдерства.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-07-2008 13:33 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100