20.05.2024 00:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Леся Оробець: «Вища школа – не місце для кріпацтва»

Народний депутат України, член парламентського Комітету з питань освіти і науки, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець наполягає на вилученні з Проекту Закону «Про вищу освіту» положення про трирічні примусові відробітки по завершенню навчання. Повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

За словами народного депутата, міністерський Проект передбачає істотне розширенні автономії вищих навчальних закладів, однак не самого студентства. «Натомість Проект брутально порушує його права, ігноруючи навіть мінімальні потреби органів студентського громадського самоврядування», – наголосила Оробець.

На її думку, подібний стан речей пояснюється стійкістю авторитарних традицій, що зберегла вітчизняна вища освіта ще за радянського часу: «Студент і досі деким із чиновників «від освіти» чи ректорів ментально не сприймається як рівня собі, як громадянин». Народний депутат вважає показовим те, що впродовж обговорення проекту ректорат, широко представлений в усіх семи робочих групах з удосконалення міністерського проекту, зумів усебічно захистити свої права. «Тим часом, істотно менш задоволеними у підсумку виявилося студентство», – зауважила народний депутат.

Зі слів народного депутата, найбільше студентів не влаштовує формулювання статті 56 проекту, котре пропонує зобов’язати випускників, які навчалися за бюджетні кошти, «відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років». Інакше мають «заднім числом» оплатити навчання. «Як правник мушу погодитися зі студентами – подібні «феодальні» положення суперечать Конституції України, а також прийнятим на себе Україною міжнародним зобов’язанням».

На думку Оробець, акції протесту й апеляція до громадськості за таких обставин є природною реакцією на відсутність в авторів проекту прагнення зі студентами іти на діалог. «Власне, так і народжується громадянське суспільство. Якщо учасники акцій не порушують закон – їх варто лише підтримати», – зазначила Оробець.

Водночас, вважає вона, представникам органів студентського самоврядування не варто смикати ковдру виключно на себе. «Іноді складається враження, що дехто зі студентських активістів більше дбає про дивіденди від власної войовничості, ніж переймається отриманням позитивного результату. Таким «воякам» раджу невідкладно визначитися із пріоритетами і навчитися врешті-решт шукати розумний компроміс. Між іншим, у цьому і полягає секрет успіху громадської взаємодії», – наголосила Оробець.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 15-08-2008 15:46 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100