20.05.2024 08:01 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Підвищення бар"єру до Ради перетворить її на «закритий клуб» — КВУ

Комітет виборців України називає неприйнятними ініціативи щодо підвищення прохідного бар'єру до Верховної Ради до 10%, як пропонує член фракції БЮТ Сергій Терьохін.

«Реалізація таких ініціатив є неприйнятною для України і стане кроком назад у розвитку демократичних процесів в країні», — йдеться у заяві КВУ.

«У разі підвищення прохідного бар'єру до 10% у парламенті не будуть представлені інтереси від 10 до 15 мільйонів виборців», — пояснюють в комітеті.

У заяві звертають увагу на «міжнародну практику, яка засвідчує, що політична сила, чиї ідеї підтримує хоча б 1 мільйон виборців, повинна мати можливість на проходження до представницького органу влади».

«А в умовах існування „закритих“ виборчих списків підняття виборчого бар'єру ще більше понизить відповідальність депутатів перед виборцями, перетворить парламент у своєрідний „закритий клуб“, законсервує існуючі політичні еліти, які до певної міри себе дискредитували», — попереджає комітет.

КВУ вважає, що «діючий 3% поріг для проходження до парламенту є оптимальним для сучасної політичної ситуації в Україні і будь-які його зміни неактуальні».

Комітет рекомендує законодавцям звернути увагу на інші нагальні проблеми виборчої реформи: введення інституту «відкритих» виборчих списків, вдосконалення виборчих процедур та створення Виборчого кодексу.

Як відомо, член фракції БЮТ Сергій Терьохін виступив із ініціативою підвищити прохідний бар'єр до Верховної Ради до 10%.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-09-2008 7:59 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100