19.05.2024 22:56 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ющенко просить Росію не брати на себе печать зла

Президент Віктор Ющенко закликає Російську Федерацію та інші країни засудити злочини тоталітарного Радянського Союзу.

«Ми закликаємо всіх і, насамперед, Російську Федерацію спільно, як справжні, чесні і чисті один перед одним брати засудити злочини сталінізму і тоталітарного Радянського Союзу», — сказав він у суботу у зверненні до народу з приводу річниці Голодомору.

Водночас Ющенко підкреслив, що «ми відкидаємо зухвалу, блюзнірську брехню про те, що звинувачуємо який-небудь народ у нашій трагедії». «Це не так. Злочинець — один. Це — імперський, комуністичний, радянський режим», — вважає президент.

Він також зазначив, що «ті, хто сьогодні заперечують Голодомор і виправдовують Сталіна раціональним способом управління, беруть на себе чорну і приречену печать зла». «Ми засуджуємо найменші спроби виправдання катів наших народів», — підкреслив Ющенко.

Президент зазначив, що «на відміну від інших регіонів СРСР, в Україні у людей вилучали все до крихти», «територію України і Кубані, де проживала більшість українців, оточили війська, щоб добити найменшу надію».

«У справі України Сталін мав на меті одне: упокорити селянство, знищити провід нації і зламати хребет українства — найбільшої іншоетнічної частини імперії і найбільшої її потенційної загрози», — вважає Ющенко.

«З братньою шаною і співчуттям схиляємо голову перед всіма, хто, як і ми, постраждав від сталінського режиму, — росіянами, білорусами, казахами, кримськими татарами, молдаванами, євреями і десятками-десятками інших націй», — додав також він.

Промову президента транслювали всі телеканали України. Після неї було оголошено загальноукраїнську хвилину мовчання.

Ющенко також взяв участь у церемоніальних заходах біля меморіального знаку «Свічка пам'яті».

В них також взяли участь президент Латвії Валдіс Затлерс, Литви Валдас Адамкус, керівники іноземних парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, а також представники центральних органів виконавчої влади України, Верховної Ради, громадські та культурні діячі, тощо.

У залі пам'яті меморіалу президент запалив «Незгасиму свічку» — власне цим розпочалася цьогорічна всеукраїнська акція «Засвіти свічку!», зазначає прес-служба президента. «Свічки пам'яті» біля меморіалу запалили інші учасники пам'ятних заходів. Також президент разом із главами іноземних держав висадили біля меморіального знаку кущі калини.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 22-11-2008 16:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100