20.05.2024 11:49 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Міліція мстить журналістам газети “Хрещатик”

До редакції газети “Хрещатик” незаконно увірвалися співробітники міліції...

Учора о 16.00 на редакцію муніципальної газети “Хрещатик” було вчинено напад з боку співробітників правоохоронних органів. Увірвавшися до приміщення редакції за адресою вулиця Володимирська, 51б, не надавши документи охоронцям редакції, двоє невідомих у штатському почали оглядати поверхи приміщення. Тільки під натиском журналістських запитань один із них показав службове посвідчення на ім’я Савченка А. В., а місцем роботи назвав Департамент МВС із боротьби з економічними злочинами. Проте, побачивши фотокореспондента з камерою, що хотів зняти непроханих гостей, співробітники МВС зникли в невідомому напрямку, але пообіцяли прийти пізніше.

Спроби журналістів “Хрещатика” зв’язатися з ними по телефону та почути пояснення щодо незаконного проникнення до редакції “Хрещатика” не мали успіху — на офіційних телефонах Департаменту МВС спрацьовував факс.

“Це не перша спроба правоохоронних органів вплинути на свободу слова в Києві, і об’єктом тиску вони обирають представників ЗМІ”,— заявив учора радник Київського міського голови з питань ЗМІ та свободи слова Казбек Бектурсунов. “Сьогодні співробітники МВС визнали свою провину тим фактом, що втекли, побачивши фотокореспондента муніципальної газети. Журналісти не мають наміру терпіти тиск з боку правоохоронців і готові захищати свободу слова в Україні”,— наголосив пан Бектурсунов. За його словами, кореспонденти муніципальних ЗМІ, як і всі чесні журналісти, завжди були в центрі уваги недобросовісних співробітників правоохоронних органів. “Такі дії правоохоронних органів були актуальні і раніше, і в часи виборів, і, вочевидь, тепер, у період економічної кризи. Більшість із них виконують політичні замовлення”,— повідомив радник Київського міського голови.

Як розповів кореспондент газети “Хрещатик” Михайло Шкурін, на початку року муніципальні ЗМІ вже переживали такі дії. За його словами, під час виборів у Києві правоохоронні органи намагалися усіляко скомпрометувати різні політичні сили та політиків, серед яких навіть мер Києва Леонід Черновецький.

“У січні я особисто звертався до пана Луценка із запитанням: “Хто ви є? Міністр чи громадянин України і мужик? Від вашої відповіді залежить, чи можу я зараз підійти до вас і вдарити? — повідомив Михайло Шкурін.— Тоді пан міністр злякався і втік від журналістів, але тепер його підлеглі повернулися до приміщення редакції “Хрещатик” і намагаються проводити незаконні обшуки”.

Наразі журналісти муніципальних ЗМІ звернулися з офіційним листом до Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, Генерального прокурора Олександра Медведька, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з вимогою розібратися зі спробами окремих працівників правоохоронних органів вплинути на роботу муніципальних ЗМІ. Єдиною їхньою зброєю у боротьбі з беззаконням є свобода слова. Тому журналісти починають власне розслідування щодо всіх спроб тиску правоохоронних органів та інших структур на свободу слова в Україні. Очолюватиме журналістську групу з розслідування таких випадків кореспондент “Хрещатика” Михайло Шкурін.

Муніципальні ЗМІ закликають всі столичні засоби масової інформації приєднатися до розслідування таких фактів.

 


 

Звернення до Президента України Віктора Ющенка

Від редакцій газет “Хрещатик”,

“Вечірній Київ”,

“Українська столиця”,

ТРК “Київ”,

радіо “Київ”

 

Шановний пане Президенте!

До Вас як гаранта дотримання конституційних прав і свобод в Україні звертаються керівники столичних комунальних засобів масової інформації з проханням втрутитися у ситуацію, коли щодо преси та її представників органи МВС чинять дії, несумісні з правоохоронною діяльністю.

У середу, 24 грудня 2008 року до редакції муніципальної газети “Хрещатик” незаконно проникли представники міліції, які не представилися за повною формою, визначеною законодавством України.

Журналісти комунальних видань уже не раз натрапляли на тиск з боку правоохоронних органів, зокрема і в період нав’язаних позачергових виборів мера в Києві.

Героями журналістських розслідувань не раз ставали представники міліції, що чинять дії, які можна зарахувати до корупційних: здирництво з боку працівників ДАІ, “кришування” незаконного бізнесу, захист незаконної забудови у столиці, коли били киян.

Не став винятком і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, що зробив найбанальніший хуліганський вчинок стосовно чинного Київського міського голови Леоніда Черновецького. Це більше личило б дрібному розбишакуватому неповнолітньому суб’єкту, а не міністрові європейської країни. І про це привселюдно журналіст газети “Хрещатик” Михайло Шкурін поставив запитання Юрію Луценку під час однієї з прес-конференцій міністра внутрішніх справ.

Відтоді на журналістів комунальних видань періодично чиняться спроби тиску та залякування.

Принципова позиція наших журналістів, які розкривають різноманітні неправомірні дії правоохоронних органів, не давала спокою тим, хто повинен стояти на варті закону, а не працювати проти нього.

У нас, працівників засобів масової інформації, є одна зброя — слово. Свобода слова — це одне із головних здобутків демократії з часів Майдану. Саме слово пробудило тоді в людях почуття власної гідності й гордості, змусило зрозуміти, що ми живемо у великій країні, сказати “ні” обману та беззаконню.

Ми, представники муніципальних ЗМІ, звертаємося до Вас як гаранта Конституції з проханням стати на захист журналістів і свободи слова в Україні. Ми віримо у Вашу підтримку і допомогу.

 

З глибокою пошаною

радник Київського міського голови

з питань ЗМІ та свободи слова К. Бектурсунов

в. о. головного редактора газети “Хрещатик” Д. Жарких

в. о. головного редактора газети “Вечірній Київ” Р. Костриця

в. о. головного редактора газети “Українська столиця” П. Щербина

в. о. директора ТРК “Київ” Д. Джангіров

в. о. директора радіо “Київ” А. Васін

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-12-2008 10:29 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100