20.05.2024 06:12 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін хоче перегляду рішення, що привело Ющенка до президентства

Заступник генерального прокурора, член Вищої ради юстиції Ренат Кузьмін вважає, що для перегляду рішення про проведення третього туру виборів президента 2004 року є юридичні підстави і можливість.

«Юридичні підстави для цього є і можливість така – теж», — сказав він в інтерв'ю газеті «Комерсант-Україна».

«Сьогодні чутно заклики скасувати третій тур президентських виборів, і юридична модель для цього реально існує», — зазначив Кузьмін.

Про це він сказав, заявивши, що «сьогодні судова влада цілковито узурпована головою Верховного Суду Василем Онопенком», який, за твердженням Кузьміна, є «провідником волі» Блоку Юлії Тимошенко.

«Бютівець» Онопенко має всю повноту влади в судовій системі. Верховний суд може скасувати рішення будь-якого суду – від районного до апеляційного. Крім того, Онопенко реально впливає на з'їзд суддів, він же впливає на Раду суддів, яка незаконно, з перевищенням повноважень, присвоїла собі функцію призначення суддів на адміністративні посади. Будучи представником БЮТ, Василь Онопенко є провідником волі цієї політичної сили, як би це не приховувалось", — сказав Кузьмін.

За його словами, сьогодні «ми маємо ситуацію, коли будь-який суддя, наділений недоторканністю, може винести будь-яке незаконне рішення».

Кузьмін також зазначив, що «секретаріат президента, як і інші політичні сили, може, звісно, намагається впливати на суддів, але за правильної позиції і наявності в судді совісті ці спроби ні до чого не призведуть».

«Однак зараз у нас зовсім інша ситуація», — сказав він, зазначивши, що навіть на чесного суддю «завжди найдеться апеляційний чи Верховний Суд, який може з цим рішенням зробити усе, що заманеться».

«Можна ж багато говорити на тему третього туру президентських виборів (2004 року) – адже є закон і є рішення суду, яке вже виконане. Якщо міркувати, спираючи на закон, то це буде одна бесіда, а ось із позиції необхідності виконання рішення суду – інша», — підкреслив заступник генпрокурора.

Він також відзначив, що будь-який суд зараз може «скасувати загальнонаціональні вибори в країні чи призначити їх». Через подачу позову про те, що міністр оборони і начальник Генштабу незаконно призначені на посади, за його словами, можна в результаті юридичних маніпуляцій «обезглавити» Міністерство оборони.

«Так само можна вчинити і з президентом країни, і з прем'єром, і з генеральним прокурором – подати позов про те, що вони призначені неправильно, не так обиралися, призупинити їхні повноваження», — додав заступник генпрокурора.

За його словами, «якщо завтра в країні будуть вибори президента чи Верховної Ради, чи ще які-небудь вибори, то рішенням (будь-якого) суду ми одержимо і президента, і більшість у Верховній Раді».

«Якщо ми сьогодні не зупинимо процес узурпації судової влади, у країні буде диктатура, і вона буде такою жорсткою, що розповіді про Брежнєва і часи застою покажуться нам дитячим белькотанням на галявині», — упевнений Кузьмін.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-12-2008 12:12 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100