19.05.2024 20:56 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Богословська обіцяє вдягти на Тимошенко «наручники» за газові махінації

Українська сторона винна у зриві переговорного процесу з Росією щодо поставок і транзиту російського газу наприкінці 2008 році.

Про це йдеться у попередньому звіті тимчасової слідчої комісії щодо розслідування обставин підписання газових угод, виголошеного з трибуни парламенту у п\'ятницю її головою \"регіоналкою\" Інною Богословською.

\"Фактами доведено, що це була скоординована діяльність зі зриву контракту і провокації газового конфлікту українською стороною. І ми будемо звертатися до генпрокуратури порушення кримінальних справ\", — сказала вона.

\"Це підтверджується документально – листом \"Нафтогазу\" про те, що Україна відмовляється від транзиту, позовом Мінпаливенерго до суду про анулювання договору на транзит і забороною українського суду на транспортування російського газу\", — додала Богословська.

Водночас, за її словами, комісія дійшла висновку, що Україна не відбирала російський газ.

\"Ми не підтверджуємо факту крадіжок газу. Дійсно, Україна за 7 днів січня 2009 року вилучила з труби 52 мільйони кубометрів російського газу, але це було повернено найближчим часом. І це було зроблено не для того, щоб вкрасти газ, а щоб забезпечити технологічні умови транспортування\", — сказала Богословська.

Богословська звинуватила керівництво уряду і НАК \"Нафтогазу\" у зраді національних інтересів у результаті підписання газових угод.

\"Газова угода була підписана на основі документу, який було підписано зі зловживанням владою. Прем’єр не мала юридичного права одноосібно підписувати директиви щодо газових угод\", — сказала вона.

На її думку, газові угоди, підписані \"Нафтогазом\" і \"Газпрому\", заклали підґрунтя виникнення нових скандалів навколо газових питань протягом року.

\"Нам робляться заяви уряду, що на 2010 рік транзитна ставка не встановлена і що це буде предметом переговорів. Але це брехня. Пунктом закону про транзит газу прямо встановлена формула транзиту на наступний рік. І за середньої ціни 228, цей транзит буде складати 2,4 долари за кубометр газу. Це означає, що у 2010 році Україна не матиме і приблизно ринкової ціни на транзит\", — сказала Богатирьова.

\"Це зрада національних інтересів. Це прямі збитки, закладені в газових угодах!\", — обкрилась вона.

Богословська також пообіцяла, що тимчасова комісія \"буде працювати доти, поки перші наручники не будуть надягнуті на винні руки\".

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-02-2009 9:29 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100