19.05.2024 21:18 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Гопкоманда, яка атакувала «Нафтогаз», йде на Тернопіль, – Цибулько

Політолог Володимир Цибулько не виключає мукачівського сценарію проведення виборів у Тернополі. «Останні дії БЮТу свідчать про те, що гопкоманда, яка атакувала НАК «Нафтогаз», тепер може бути підкріплена новими силами. Не просто ж назвали сценарій в Тернополі рейдерською атакою на права громадян: в Мукачево була боротьба за свого кандидата, а тут іде боротьба за право людей формувати свої владні інститути». Про це Володимир Цибулько заявив сьогодні, 13 березня, у коментарі ЗІКу.

«Фактично лише БЮТ намагається перенести виборчу кампанію у Тернополі у формат Мукачева. Решта політичних сил намагаються знайти розумні виходи з ситуації, використовуючи правові важелі впливу чи інші публічні інструменти», – сказав Володимир Цибулько.

На думку політолога, позачергові вибори до Тернопільської облради все ж відбудуться. Але вони стануть радше демонстративними, ніж правовими

Аргументом, який забезпечує проведення позачергових виборів до Тернопільської облради, є також готовність територіальних виборчих дільниць. «Якщо витрачені кошти, можна сказати, що вертикаль є цілком життєздатна. На рівні комісій вибори можна провести. Всі решта затрати мають символічний характер. Якщо постане питання про оплату праці членів виборчих комісій, то в такій напруженій ситуації багато людей зможуть відмовитися від своєї зарплати – тільки б влада була відновлена», – каже політолог.

Володимир Цибулько наголосив, що ситуація, яка склалася в Тернополі – не є протистоянням Президента і Прем’єра: «Це боротьба проти прав людини, гарантом яких виступає Президент. Відбувається атака на право тернополян обрати свою владу. І президент мусить докласти зусиль, щоб це право було реалізоване», – зазначив він.

Натомість депутат від фракції НУНС Андрій Парубій вважає, що організувати фактично зірваний виборчий процес, протягом останніх двох днів є непросто. «Можу висловити сумнів, що 15 березня вдасться провести позачергові вибори. Але якщо президент закликав сьогодні тернополян іти на вибори, у нього є на те підстави».

Нардеп також виключає повторення мукачівського сценарію у Тернополі: «Я не бачу особливих аналогій Тернополя з подіями у Мукачевому», – зазначив він у коментарі ЗІКу.

 

Довідка.

18 квітня 2004 року мешканці Мукачево повторно обирали мера. Цій даті передувала довга черга подій, які відбувалися на грані юридичного та політичного фолу. Не стали винятком день голосування і ніч підрахунку голосів. Представники «Нашої України», які у кількості 70 осіб приїхали до Мукачева, стверджували, що згідно з протоколами, складеними на всіх виборчих дільницях, крім однієї, представник блоку В. Балога переміг представника СДПУ(о) Е. Нусера з відривом у більш як 5 тис. голосів. Дані екзіт-полу, що проводилися Фондом «Демократичні ініціативи» та низкою громадських організацій також вказували на перемогу В. Балоги з відривом у 30%. Проте, вночі переможцем виборів було оголошено Е. Нусера.

Під час мукачівської ночі підрахунку голосів, 19 квітня до депутатів від «Нашої України», які змогли пройти до приміщення тервиборчкому було застосовано фізичне насильство представниками «Беркуту». А після низки заяв про порушення під час виборів, провокації та фальсифікацію результатів виборів Верховна Рада України утворила комісію для розслідування ситуації на чолі із віце-спікером О. Зінченком. Вранці 20 квітня стало відомо, що невідомими вночі було зламано двері приміщення, де зберігались документи, що мали б підтвердити правомірність оголошення Е. Нусера переможцем виборів. Бюлетені просто зникли.



Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-03-2009 18:27 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100