20.05.2024 13:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ющенко може розпустити Раду

Перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, заявив, що призначення виборів президента на 25 жовтня не відповідає діючій Конституції, відповідно до якої вибори мають відбудуться в січні наступного року.

\"Народні депутати дають політичну оцінку Основному закону і відступають від головного принципу конституційного права, по якому стара Конституція не може переживати свій час\", — сказав Гавриш, повідомляє \"Інтерфакс-Україна\" із посиланням на прес-службу РНБО.

\"Якщо є необхідність, законодавець у перехідних положеннях зазначає, які принципи старої Конституції продовжують діяти, а в перехідних положеннях діючої української Конституції немає жодного слова про вибори президента\", — зазначив він.

Гавриш не сумнівається, що призначення Верховною Радою виборів президента на жовтень — це політтехнологічний крок народних депутатів, які у такий спосіб \"намагалися забезпечити собі відповідний політичний і конституційний імунітет проти дострокового розпуску парламенту\".

Наслідком такого рішення парламенту, на думку Гавриша, буде конституційний конфлікт у країні, оскільки Конституцію \"використовують як спосіб політичної боротьби\".

Крім того, це підсилить протистояння між президентом і парламентом, вважає він.

\"Зрозуміло, що це варто розглядати як виклик президенту з погляду його гарантій якості політичної системи, яка повинна діяти в точній відповідності до Конституції. Тому він просто зобов\'язаний звернутися в Конституційний суд з відповідним поданням\", — підкреслив Гавриш.

Він вважає, що дострокові парламентські вибори все ще можливі, оскільки мова йде не про наміри президента на суб\'єктивному рівні, а про дієздатність або недієздатність парламенту й уряду.

За словами Гавриша, парламент у вівторок не прийняв жодного з антикризових законів.

Якщо так буде і далі і якщо уряд не буде здатний взяти на себе політичну відповідальність за стан справ у країні, ситуація буде погіршуватися і парламент буде ставати все більш недієздатним, зазначив він.

Тоді дострокові вибори можуть відбутися в силу так званого \"закону Архімеда\": якщо криза буде давити на усіх без винятку інституційні, економічні й інші системи, то рано чи пізно прийдеться приймати таке рішення як спосіб виходу з кризи, вважає заступник секретаря РНБО.

\"Але головна задача — не провести дострокові вибори, а знайти інструменти консолідації української політичної влади\", — зазначив він.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-04-2009 17:35 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100