20.05.2024 07:24 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Приват хоче акції «Укртатнафти»

Група \"Приват\" домагається збільшення частки в компанії \"Укртатнафта\".

Господарський суд Полтавської області зобов\'язав менеджмент СП \"Укртатнафта\" продати 18,3% акцій компанії своїм акціонерам, пише видання \"Дело\".

Рішення було прийняте за позовом міноритарного акціонера — компанії \"Корсан\", підконтрольний групі \"Приват\" Ігоря Коломойського. Зараз вона володіє 1,25% акцій \"Укртатнафти\".

Пакет у 18,3% спочатку знаходився в руках американської SeaGroup International Inc. і швейцарської АмRuz Trading AG. Акції були викуплені ними при створенні СП в інтересах співзасновників з Татарстану — компанії \"Татнєфть\" і уряду республікі.

Однако в нинішньому році Вищий госпсуд України визнав купівлю цінних паперів офшору неправомірною. Підставою для рішення стало те, що внесені в рахунок оплати векселя не були погашені компаніями у встановлений законом термін.

У 2007 році, коли судовий розгляд ще тривав, спірний пакет був переданий на зберігання українському співзасновнику \"Укртатнафти\" — \"Нафтогазу України\". А кілька місяців тому за позовом \"Корсан\",за рішенням все того ж госпсуду Полтавської області, 18,3% акцій були передані на рахунки СП.

Таким чином \"Приват\" домігся контролю над цим пакетом, адже зараз оперативне управління підприємством здійснюють представники саме цієї фінансово-промислової групи.

У четвер керівництво та прес-служба \"Укртатнафти\" будь-яких роз\'яснень про спосіб і терміни продажу акцій не дали. У той же час прес-секретар \"Нафтобазу\" Валентин Землянський повідомив, що держкомпанія розглядає можливість викупу всіх 18,3% акцій СП. \"Нафтобаз\" направив на адресу менеджменту \"Укртатнафти\" звернення, в якому повідомив про своє першочергове право на придбання пакета.

Джерело видання в \"Татнєфті\" відзначило, що компанія поки не розглядала питання про можливість викупу акцій. Разом з тим право \"Нафтобазу\" на першочергове придбання пакета в \"Татнєфті\" назвали \"спірним\".

\"Таке право акціонера передбачено у разі відчуження цінних паперів іншим акціонером. А якщо акції вважаються несплаченими, то їхню долю має вирішувати наглядова рада\", — сказав співрозмовник.

На його думку, правильніше було б розподілити акції між усіма акціонерами пропорційно їх частці.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 22-05-2009 7:35 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100