20.05.2024 05:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У Батурині проходить традиційне козацьке свято

Таку кількість козацьких оселедців, хвацьких вусів, яскравих шароварів, пістолів і шаблюк, як сьогодні — 14 червня, Батурин бачить раз на рік — коли сюди, на своє традиційне свято, з\'їжджаються козаки з усієї Чернігівщини. Ось і нині до колишньої гетьманської столиці прибули полки з Прилук, Ніжина, Чернігова, представники козацтва з інших областей. Батурин ожив, заграв різнобарв\'ям, викликав на вулиці місцевих жителів.

Розпочалися заходи із вшанування пам\'яті жертв Батуринської трагедії 1708 року. Поминальну літію за ними у церкві Воскресіння Господнього на території Цитаделі відслужив єпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Іларіон. На ній були присутні керівники Чернігівської області, почесні гості з Києва, представники політичних партій і громадських організацій. Після молебню вони поклали квіти до пам\'ятного знака жертвам Батуринської трагедії, а потім — до скульптурної композиції \"Гетьманська слава\".

Після шикування козацьких колон урочистою ходою всі вирушили до парку \"Кочубеївський\". По дорозі гості клали квіти до інших шанованих в Батурині місць — хреста жертвам Голодомору, пам\'ятника Герою Радянського Союзу М.В. Кадуну, Кургану Слави, каплички \"Остання Тарасова дорога\" і, врешті-решт, пам\'ятника \"Скорботна мати — Україна\" безпосередньо в парку.

Звідти колона вирушила на стадіон, де на гостей чекали народні умільці зі своїми виробами, козацькі курені, музейні та туристичні виставки, святково вбрана сцена. На ній розмістився духовий оркестр військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України. Після виконання ним попурі на теми відомих українських мелодій, відбулося урочисте відкриття свята. Традиційно його супроводжувало єпископське благословення та гучні постріли з гармат.

Далі все завирувало, заграло, заспівало, затанцювало. Свою творчість учасникам свята демонстрували творчі колективи та солісти обласного філармонійного центру, артисти-аматори Бахмацького району.

Козаки до свого свята також готувалися ретельно. Батуринців і гостей міста вони не тільки годували кулешем і веселими жартами, а й тішили козацькими забавами. Хоча \"забави\" — слово більше для глядачів. Тому що для самих учасників — це демонстрація досягнутих багатоденними тренуваннями бойових навичок, без яких український козак — не вояк і не захисник.

Розважальні заходи козацького свята триватимуть сьогодні до пізнього вечора.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-06-2009 17:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100