19.05.2024 20:29 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Рейдери протимошенківської групи Приват захопили «Укртранснафту»

Олександр Лазорко, звільнений 3 червня 2009 року з посади заступника голови правління ВАТ \"Укртранснафта\", і його представники у понеділок вранці захопили офіс компанії на вул. Артема.

\"Спроба захоплення була зроблена ще до 08.00 ранку. За станом на цю годину офіс захоплений Лазорко\", — повідомив прес-секретар \"Укртранснафти\" Олександр Дікусаров. \"Лазорко знаходиться в кабінеті у Кирюшина (голови правління компанії Ігоря Кирюшина)\", — додав прес-секретар.

За його словами, наразі офіс компанії заблоковано представниками Лазорко і чотирма міліціонерами, які були викликані \"Укртранснафтою\".

Дікусаров також повідомив, що після взяття під контроль центрального офісу почалася спроба захоплення диспетчерського вузла транспортування нафти магістральними нафтопроводами, який знаходиться в іншому офісі компанії на вул. Кутузова. \"Фактично ставиться під загрозу транспортування сировини. Такі дії розцінюються як незаконні\", — підкреслив прес-секретар компанії.

Він також повідомив, що з\'явилася поки неперевірена інформація про те, що Лазорко обгрунтовує свої дії рішенням наглядової ради про його призначення в.о. голови компанії у зв\'язку з відстороненням Кирюшина. \"Але воно було підписано з порушеннями і заднім числом\", — додав Дікусаров. Прес-секретар також уточнив, що причиною звільнення заступника голови були прогули.

Згідно з даним рішенням, підписаним головою Національної акціонерної компанії \"Нафтогаз України\" Олегом Дубиною, та розповсюдженим у ЗМІ, практично усі (8 з 9) присутніх членів наглядової ради на чолі з головою Олегом Дубиною одноголосно проголосували за усунення від виконання обов\'язків Голови правління Ігоря Кирюшина.

\"Для здійснення аналізу дій Голови правління ВАТ \"Укртранснафта\" Кирюшина І.В. щодо дотримання виконавської дисципліни провести службове розслідування. На період проведення службового розслідування усунути Кирюшина І.В. від виконання обов\'язків голови правління ВАТ \"Укртранснафта\" На період проведення службового розслідування щодо Кирюшина І.В. призначити 17.06.09 тимчасово виконуючим обов\'язки Голови правління ВАТ \"Укртранснафта\" Лазорка Олександра Івановича — заступника Голови правління \"Укртранснафта\", — говориться у документі.

\"Лазорко мав бути ознайомлений з наказом про своє звільнення, але цього не відбулося. Більш того, він ходив на роботу. А Кирюшин останніми днями знаходився на лікарняному, але теж ходив на роботу і проводив навіть спільні наради, на яких був і Лазорко\", — кажуть представники Лазорко.

У той же час Ігор Кірюшин заявив, що суд скасував рішення наглядової ради про його звільнення і призначення Олександра Лазорко. \"Мені пред\'явили рішення наглядової ради, яка підписана заднім числом, але є рішення суду, яке скасовує це рішення Наглядової ради\", — сказав Кірюшин.

За його словами, всі дії із захоплення адміністративних будівель \"Укртранснафти\" є незаконними. Кирюшин також додав, що має намір і в подальшому за допомогою судових інстанцій домагатися визнання рішень наглядової ради компанії незаконними.

Як заявив міністра палива та енергетики Юрій Продан перед початком засідання Кабміну, ситуація, яка склалася в \"Укртранснафті\", не несе загрози для транзиту нафти територією України.

\"Наразі ніяких загроз щодо транспортування нафти не відбувається. Все працює в нормальному режимі... з точки зору технологій\", — сказав він.

Коментуючи ситуацію навколо \"Укртранснафти\", міністр зазначив: \"Є рішення наглядової ради і є якісь судові рішення, які ми зараз розглядаємо. Розглядаються всі документи, хто кого звільняв і у які дати. І будемо відповідним чином реагувати\".

На уточнююче питання, чи не нагадують події навколо «Укртранснафти» рейдерське захоплення, Ю.Продан відповів: «Ми будемо розбиратися. Це сталося сьогодні вранці. Зараз там вже знаходиться перший заступник голови НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, який детально вивчає ситуацію… Всі учасники процесу вивчають документи».

Сам Діденко вже встиг провести брифінг для журналістів. Під час нього він заявив, що об 11:17 у понеділок Ігор Кирюшин був ознайомлений з рішенням наглядової ради щодо тимчасового припинення виконання ним обов\'язків голови правління ВАТ \"Укртранснафта\".

Говорячи про причини усунення, Діденко зазначив що, зокрема, керівництво \"Укртранснафти\" ігнорувало заходи \"Нафтогазу\" щодо діяльності дочірніх підприємств \"Укртранснафти\".

Довідково:
Лазорко був призначений заступником голови правління ВАТ \"Укртранснафта\" в січні 2009 року. До цього він очолював нафтопереробні заводи «Нафтохімік Прикарпаття» та \"Нафтопереробний комплекс \"Галичина\" – підприємства, які належать групі «Приват». Ігор Кирюшин очолив \"Укртранснафту\" у вересні 2006 року.

\"Укртранснафта\" є оператором нафтотранспортної системи України, яка включає 18 нафтопроводів протяжністю 4569 км, 51 нафтоперекачувальну станцію (НПС), 11 резервуарних парків ємністю 1010 тис. кубометрів.

100% акцій товариства знаходиться в управлінні НАК \"Нафтогаз України\". У спостережну раду компанії входять по два представника \"Нафтогазу\" і Мінпаливенерго, а також по одному представнику Мінекономіки, Мінфіну, ДПАУ, ДКЦПФР і МВС. Головою спостережної ради є голова правління \"Нафтогазу\" Олег Дубина.

Чистий прибуток \"Укртранснафти\" в січні-березні 2009 року склав 326,03 млн. грн., що у 8,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2008 року. Чистий дохід знизився на 18,3% — до 576,4 млн. грн.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 22-06-2009 13:27 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100