20.05.2024 11:23 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ідол Леніна відремонтують і приберуть з Бессарабки у «Парк радянського періоду»

Пам\'ятник Леніну, який 30 червня понівечила група націоналістів, на час ремонту приберуть з бульвару Шевченка в Києві. 

Про це заявив начальник Головного управління культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко, пише \«Сегодня\».

\"На час ремонту Леніна демонтують, а потім його долю вирішить Кабмін, адже це визначна пам\'ятка національного рівня. Монумент зроблений з рідкісного матеріалу — карельського кварциту. З нього будували Мавзолей в Москві. Кварцит треба замовляти\", — сказав Кухаренко.

Вартість реставрації, на думку київського скульптора Олега Пінчука, становитиме близько 100 тисяч гривень.

Заступник мера Києва Сергій Рудик вже висловив ідею створення музею \"Парк радянського періоду\", куди може переїхати і Ленін після реставрації. Але останнє слово — за Кабінетом міністрів. Якщо він не дасть санкції на \"переїзд\" пам\'ятника, то у пам\'ятника є шанс повернутися на колишнє місце на початку бульвару.

Водночас, заяви про те, що пам\'ятник Леніну в Києві належить до списку світової спадщини ЮНЕСКО — неправдиві.  На офіційному сайті ЮНЕСКО повідомляється, що під охорону ООН в Україні потрапляють Софія Київська, Києво-Печерська Лавра, архітектурний ансамбль історичного центру Львова, пункти геодезичної дуги Струве початку ХІХ століття і букового лісу в Карпатах.

У той час як пам\'ятник Леніну на Бессарабці, встановлений в 1946 році, за радянських часів був визначною пам\'яткою виключно національного значення. Зараз він є в Державному реєстрі нерухомих визначних пам\'яток України.

Як відомо, 30 червня о 4.20 в Києві був пошкоджений пам\'ятник Володимиру Леніну на бульварі Шевченка.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-07-2009 9:31 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100