20.05.2024 15:21 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ющенко ветував некоституційний закон про референдум

Президент Віктор Ющенко ветував закон \"Про всеукраїнський референдум\", прийнятий 5 червня 2009 року.

Про це повідомила заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук.

\"Закон потребує значного змістовного доопрацювання з метою відтворення у ньому базових європейських демократичних стандартів щодо проведення референдумів. Йдеться, зокрема, про встановлення чітких вимог до питання, яке виноситься на референдум. Крім того, закон вимагає і суттєвого техніко-юридичного опрацювання\", — сказала заступник глави секретаріату.

Так, відповідно до прийнятого парламентом закону предметом всеукраїнського референдуму можуть бути будь-які питання, за винятком тих, з яких референдум не допускається згідно з Конституцією України (щодо законопроектів з питань податків, бюджету, амністії).

\"Отже, закон фактично допускає проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питань правозастосовчого, виконавчого характеру, які належать, зокрема, до повноважень судів, органів прокуратури, слідства, органів виконавчої влади тощо, а також щодо висловлення недовіри будь-якому органу державної влади\", — пояснила Ставнійчук.

Вона наголосила, що такий підхід не відповідає поділу державної влади в Україні на законодавчу, виконавчу та судову, а також не враховує рішення Конституційного Суду про неможливість висловлення недовіри на всеукраїнському референдумі, в тому числі проголошеному за народною ініціативою, Верховній Раді чи будь-яким іншим конституційним органам державної влади як можливої підстави дострокового припинення їх повноважень.

Також прийнятим 5 червня Законом всупереч нормам Конституції України Верховну Раду України наділено повноваженнями призначати всеукраїнський референдум про схвалення нової редакції Конституції України.

Проте, згідно з Основним Законом держави, Верховна Рада України уповноважена призначати всеукраїнський референдум лише з питань, визначених статтею 73 Конституції України, тобто з питань щодо зміни території України.

Також зауваження секретаріату викликає положення закону згідно з я ким всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується без перевірки президентом відповідності Конституції України питань, які пропонується на референдум.

З огляду на перелічені та багато інших зауважень правового характеру Президент України повернув Закон \"Про всеукраїнський референдум\" парламенту на повторний розгляд зі своїми відповідними пропозиціями, зазначила Ставнійчук.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-07-2009 11:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100